Helyi közélet

2013.07.06. 13:03

Limcsit kevertek a kicsik

Szirmabesenyő - Saját konyhakertből szedett saját fűszerekkel készítik a limonádét az ovisok.

Szirmabesenyő - Saját konyhakertből szedett saját fűszerekkel készítik a limonádét az ovisok.

Répás-céklás muffin. Gondoljuk, nem ismeretlen ez az étel rendszeres olvasóink számára. Eláruljuk, korábbi versenyünk győztes receptjei között olvashatták: a szirmabesenyői óvoda Süni csoportja örvendeztetett meg bennünket vele. Nos, az ovisok – dajkájuk, Tokaji Jánosné segédletével és vezetésével – most sem tétlenkedtek, limonádé készítő versenyünkre is egy remek recepttel rukkoltak elő.

Mint kiderült, sok-sok ötletet tartogatnak a későbbiekre is. Az ovisokat sajnos, most nem tudtuk meglátogatni, mert épp nyári szünetüket töltik (a kép nemrégiben készült az óvoda konyhakertjében), de Tokaji Jánosné szívesen beszélt a részletekről. Először is az említett konyhakertről faggattuk.

Közös munka

Megtudhattuk, az óvoda régóta tagja az Egészségesebb Óvodák Nemzetközi Hálózatának, így nagyon tudatosan próbálják az egészséges étkezésre ránevelni a kicsiket. Ennek egyik állomása az is, hogy az óvoda udvarának elkerített részén gyógynövényeket gondoznak, nevelnek. Van e kertecskében többek közt citromfű, menta, levendula, ezt gyakran locsolgatják, szagolgatják a gyerekek, és részt vesznek a betakarításában is. A leveleket később nagy befőttesüvegekben tárolják, ebből (és a frissből is) készülnek aztán a limonádék, szörpök. Természetesen közös munka eredményeként. Tokaji Ferencné meséli, közösen számolgatják mennyi levél, cukor kell bele, hány citromot kell belefacsarni.

Ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával készült az a limonádé is, amivel versenyünkre pályáztak és rebarbarából, amit a dajka otthoni kertjéből vitt be a gyerekeknek.

Uzsonnára lekvár

– Nem csak limonádét készítünk ám együtt – jegyzi még meg. S mesél a közös sütésekről (ennek egyik eredménye a fent említett muffin), s például a padlizsánkrémről, amit szintén közösen gyártottak. De sütöttek már együtt tortát is, például répatortát.

– Télen, amikor sok volt a narancsunk, narancslekvárt főztünk – tudjuk még meg. Tokaji Ferencné még hozzáfűzi, öröm látni, ahogy – ha vajas kenyér, kifli van uzsonnára – kérnek a kicsik a lekvárból, s kenik is rá maguknak recés késeikkel. (De ugyanez a helyzet a máshol utált padlizsánkrémmel is!)

Tokaji Ferencnétől azt is megtudjuk, hogy a szülők is profitálnak csemetéjük tudományából. Már csak azért is, mert anyák napjára mi mást adtak volna a mamáknak ajándékba, mint saját receptkönyvüket. Összegyűjtötték benne mindannak a finomságnak a leírását, amit együtt gyártottak az óvodában.

– Hatalmas sikere volt – büszkélkedik a dajka. – Hallottuk, még fénymásolták is, hogy a nagymamának is jusson. Arról nem beszélve, hogy nem egy óvodás örvendeztette meg otthon a családját saját készítésű limonádéval...

- ÉM-HM -


A szirmabesenyői óvodások limonádéja

Hozzávalók:1liter víz, 2 kanál barnacukor, 10 levél citromfű,5 levél menta, 2 darab lime, 1darab rebarbara szár, 1szál levendula

Elkészítése:

A lime kivételével a vízben áztatjuk az alapanyagokat és 24 órát hűtőben tároljuk, érleljük. Az egyik lime-ot kicsavarjuk, és a limonádéhoz öntjük. Szép üvegpoharakba öntjük, a másik lime-ből vékony szeleteket vágunk, azzal díszítjük, és kínáljuk a frissítőt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában