Helyi közélet

2013.07.05. 11:43

Korlát, ami nem is korlátoz

Szlovákújhely, Sátoraljaújhely - A kétnyelvű tábla korlátozást a kisújhelyiek szerint nem kell komolyan venni.

Szlovákújhely, Sátoraljaújhely - A kétnyelvű tábla korlátozást a kisújhelyiek szerint nem kell komolyan venni.A sátoraljaújhelyi önkormányzat legutóbbi testületi ülésén felvetődött, nem tartják udvarias megoldásnak, hogy a helyiek által általában Kisújhelynek nevezett szlovákújhelyi játszótéren tábla hirdeti, hogy azt csak helyi állandó lakcímmel rendelkező tíz éven aluli gyerekek vehetik igénybe.

Még nem ellenőriztek

A 300 ezer euróba került, és két éve átadott játszótér az egykori határőrlaktanya mögötti területen található. A kora délelőtti órákban a sátoraljaújhelyi Jarasovics-családot találtuk ott. A nagyapa három unokájával sétált át a már jelképesnek sem nevezhető egykori „gyaloghatáron", hogy a gyerekek kedvükre játsszanak.

– Tényleg van ilyen tábla, hogy csak helyi gyerekek jöhetnek ide? – kérdez vissza, majd elmegy és megnézi a kétnyelvű táblát, amelynek első mondata szerint: „A játszótér 10 éves korig használható, állandó lakcímmel a község területén!" – Ez elég érdekes, mert már tavaly is többször voltunk itt, de még soha senki nem ellenőrizte, honnan jöttünk. Nem is értjük, miért kellett ezt ideírni. Olyan sok lenne a helyi gyerek, hogy mások elvennék előlük a helyet?

Sorolják, tulajdonképpen Újhelyen is van több játszótér is, de mindegyikre szeretnek járni a gyerekekkel, mert a kórház mögöttit esténként olyan fiatalok veszik birtokukba, akik isznak, hangoskodnak, a cigarettát a homokozóban nyomják el, a játszótér tele van utánuk törött üvegcserepekkel. Állításuk szerint ez a legjobban felszerelt játszótér a környéken, bár hiányolják, hogy nincs egy olyan fedett rész, ahová a meleg elől a gyerekek egy kicsit el tudnának bújni. „Így nagyon hamar elfáradnak a gyerekek, nyűgössé válnak, és már indulni is kell haza."

Egy apuka érkezik szlovák rendszámú autóval, a fiát hozta egy kicsit hintázni, csúszdázni. Szlovákiában, Bodrogszerdahelyen laknak. Ők sem tapasztalták még soha, hogy ellenőriztek volna bárkit a játszótéren, hogy helyi lakos-e.

Nem kell komolyan venni

– Nem hittük volna, hogy ez tábla bárkit is zavarni fog – mondta a kisújhelyi önkormányzat egyik alkalmazottja. – Ezt a táblát inkább azért raktuk ki, hogy figyelmeztessünk mindenkit a játszótér használatának szabályaira, ezzel kiszorítva innen a hangoskodókat, a vandálokat. Természetesen bárki szabadon igénybe veheti a játszóteret, ha a szabályokat betartja. Egy gyereket sem küldtünk el, és a jövőben sem fogunk elküldeni csupán azért, mert nem a településen lakik, nyugodtan jöhetnek ide a gyerekek bárhonnan, hiszen nekik épült. Azt az első mondatot pedig nem kell komolyan venni

Arra nem kaptunk választ, hogy akkor mégis miért kellett elég hangsúlyos helyen két nyelven is kiírni ezt a hivatalos táblára.

– Megnyugtató, hogy a kisújhelyiek úgy gondolják, hogy bárki használhatja a játszóteret – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Mi is igyekszünk a gyerekek kedvében járni, ezért a polgármesteri hivatal mögötti területen és a színházközben is a közeljövőben felszerelünk játszótereket, ahová szeretettel várjuk a gyerekeket a világ bármely pontjáról.

ÉM-BG

Miért van két Újhely?

A trianoni békekötés értelmében a Sátoraljaújhelyen áthaladó Ronyva határfolyó lett, emiatt az addig egy település kettészakadt, és az egykori döntés szerint hajózható határfolyó (a Ronyva-patak még áradáskor sem bírna el néhány ladikon kívül más vízi járművet) északi oldala egykor Csehszlovákiához tartozott, most pedig Szlovákia részét képezi Slovenské Nové Mesto (Szlovákújhely) néven. Miután ez az egykor Sátoraljaújhelyhez tartozó település a város kisebb részét képezte, ezért az újhelyiek ezt a települést a mai napig Kisújhelynek nevezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában