Helyi közélet

2013.07.11. 09:35

Kivitelezőt vár a miskolci elkerülő

Miskolc - A hónap végére már kivitelezője is lehet a miskolci északi elkerülő útnak.

Miskolc - A hónap végére már kivitelezője is lehet a miskolci északi elkerülő útnak.Várhatóan a nyáron megkezdődik a Miskolcot észak-északkelet irányban elkerülő kétszer egysávos út építése – adott tájékoztatást még áprilisban érdeklődésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Eredményes közbeszerzési eljárást követően az út kivitelezése 2013 nyarán megkezdődik és 2014 végére várhatóan befejeződik – közölte akkor a NIF. Most a pályáztatás állapotáról érdeklődtünk. Loppert Dániel kommunikációs vezető a következőt válaszolta: „A kivitelezési közbeszerzési eljárás még folyamatban van, eredményhirdetés július végére várható”.

Mint arról beszámoltunk, a 12 milliárd forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program részeként valósul meg 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrásból.

Fókuszban az árvízvédelem

A tervezett, csaknem hat kilométer hosszúságú út az M30-as autópálya végcsomópontjától indulva kerüli meg Miskolcot. A szakasz egyebek mellett tartalmaz egy Sajó- hidat és egy csomópontot autópálya-felüljáróval, valamint négy földútcsatlakozást is. A tervezéskor a társaság kiemelt figyelmet fordított az árvízvédelemre, a megépülő elkerülő és a kapcsolódó műtárgyak segítségével a térség teljes körű árvízvédelme biztosított lesz.

A közeli Arnótnál egy gátrendszert építenek ki, az árvizek levezetésére a Csorba- tó északi sarkától egészen a Sajóig pedig egy 4500 méter hosszú és 120-160 méter széles mély árok is épül.

A 2010-es árvíz egyik oka a nyugat-kelet irányban meglévő 3-as számú főút elhelyezkedése volt, ezért ennek áthelyezését az M30 körforgalomtól a Kis-Sajó hídig úgy oldja meg a NIF, hogy a megépítendő árok fölé egy 130 méter nyílású hidat építenek.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában