Helyi közélet

2013.07.22. 08:24

Videó: Ha ragaszkodó a kullancs

Miskolc - A kullancskivétel nem tartozik a mentők feladatkörébe, ezért nem küldenek mentőt. Ám...

Miskolc - A kullancskivétel nem tartozik a mentők feladatkörébe, ezért nem küldenek mentőt. Ám...Mint tudjuk: Miskolcon az orvosi ügyeletek hívásait is az OMSZ fogadja. Vajon kullancs miatt szokták-e hívni őket, s ha igen, mit tanácsolnak.

– Nem jellemző, de időnként előfordul. Ilyenkor azt tanácsoljuk: izgalomra nincs ok, s ha nem mernek maguk vállalkozni az eltávolításra, fáradjanak el vele az ügyeletre vagy az ambulanciára. Volt már, hogy a miskolci mentőállomásra is bejöttek ilyen kéréssel, senkit sem küldtünk el, természetesen segítettünk – kaptuk a választ Szalontai László mentésirányítótól. A nagy tapasztalatú szakember elárulta: a gyógyszertárakban kapható speciális kullancseltávolító eszközökkel még nem volt dolga, nem is látott közelről ilyeneket.

– Én azt a módszert alkalmazom, amit az elődeimtől láttam, tanultam: egy injekcióstűvel alányúlok és kikapom – árulta el.

A minap a „sárga buszon" is téma volt a médiában széles nyilvánosságot látott kullancs-ügy. Egy hölgy elmondta: ő a műkörmével egy pillanat alatt képes kicsippenteni a kullancsot a kutyából. Egy óvodás édesanyja azt mondta el: gyermeke füle mögött vett észre a minap egy vérszívót. Ám hogy a gyerek pánikba ne essen, a „kullancs" szót sem ejtette ki a száján, ameddig el nem távolította a nagymamájától tanult „cérnás módszerrel". A cikkek hatására azonban vásárolt a patikában egy kullancscsipeszt is, amit azóta magánál hord. 

ÉM-SzK


Jó tudni!

Úgy kell eltávolítani – lehetőleg néhány órán belül – a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét. Ha beszakad a szájszerve (nem a feje, mint mondják), ne bajlódjunk vele: ebben már nincs érdemi mennyiségű fertőző anyag, magától kilökődik, különben másnapra begyullad.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában