Helyi közélet

2013.07.04. 19:24

Fájdalmas döntések is lesznek

Eger, Miskolc - Az egri főiskola új rektora hatalmas lehetőséget lát a Miskolci Egyetemben.

Eger, Miskolc - Az egri főiskola új rektora hatalmas lehetőséget lát a Miskolci Egyetemben.Komoly változások várhatók a felsőoktatás terén. Erről többször írtunk az elmúlt hetekben, és írtunk arról a kiszivárgott kormányzati anyagról is, melynek címe: „A felsőoktatás átalakításának stratégiai irányai és soron következő lépései.”

Mit hoz a jövő?

Ezúttal annak próbáltunk meg utánajárni, hogy régiónk felsőoktatási intézményei hogyan látják a tervek ismeretében saját és a Miskolci Egyetem jövőjét. Egyelőre az egri Eszterházy Károly Főiskola új rektorát, Liptai Kálmánt sikerült elérnünk, aki elöljáróban hangsúlyozta: a kiszivárgott anyagot egyelőre valóban csak terveknek lehet tekinteni, és valószínűleg még lesznek benne változások. Jelezte: mivel nehéz helyzetben élő régióban élünk, összefogás nélkül biztos hogy, nem tudnak előre lépni a felsőoktatási intézmények. Az a kormányzati szándékból egyértelműen kiderült, hogy ésszerűsíteni kell majd a főiskoláknak, egyetemeknek, mégpedig az indított képzéseik terén. Mint fogalmazott: ezzel ő maga is egyetért, hiszen nincs értelme annak, hogy közeli intézmények ugyanolyan képzéseket tartsanak fenn, figyelembe véve, hogy a hallgatói létszám egyre csökken.

Nehéz döntések

A rektor megjegyezte, neki személy szerint kiváló a kapcsolata Miskolccal, Gyöngyössel és Debrecennel, úgyhogy mindenképpen az együttműködés lehetőségét kell keresniük.

– Az igaz – tette hozzá –, hogy olykor nehéz döntéseket kell majd meghoznunk, melyeknek nem fogunk örülni, de ezeket fel kell vállalnunk – fűzte hozzá.

ÉM-HE


Eszméletlen lehetőség

A rektor vázolta: minden intézménynek azt a vonalat érdemes folytatnia, amiben eddig is erős volt. Eger például a tanárképzés terén, a Miskolci Egyetem a műszaki képzés terén láthatja a jövőt. Ez nem azt jelenti, hogy a többi képzést el kell hagyni, csupán azt érdemes megvizsgál, hol mit érdemes megtartani. A Miskolci Egyetemről szólva a rektor hangsúlyozta: ebben az intézményben „eszméletlen potenciál” van. Az egyetem fantasztikus lehetőségekkel rendelkezik, és ezekből nagyon sok jót ki lehet hozni. Említette a nanotechnológiát, a gépészetet, a földtudományt és anyagtudományt.

– Az új egyetemi vezetésnek felelőssége van abban, hogy új gondolatokkal megtermékenyítse ezeket a lehetőségeket. Egy erős, és színvonalas Miskolci Egyetem mindenkinek az érdeke – fogalmazott a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában