Helyi közélet

2013.07.10. 13:10

Emlékhely épül Ózdon IV. Béla király tiszteletére

Ózd - Ózdon a Bolyok elnevezésű városrészben, a Vasvár-hegy nyugati lábánál,közvetlenül a Vasvár út melett a Bolyoki elágazástól mintegy 150 méterre az autóbuszmegálló mellett emlékhely épül IV. Béla király tiszteletére.

Ózd - Ózdon a Bolyok elnevezésű városrészben, a Vasvár-hegy nyugati lábánál,közvetlenül a Vasvár út melett a Bolyoki elágazástól mintegy 150 méterre az autóbuszmegálló mellett emlékhely épül IV. Béla király tiszteletére. Némi "nyomozás" után megtudtam, hogy a kis kápolna építését a Bolyokvasvári Polgári Kör Egyesület kezdeményezte. Kovács V. Sándor az egyesület elnöke érdeklődésemre elmondta,hogy a kivitelezést nagyrészt az egyesület tagjai végzik.

Az emlékhelyet az eredeti 1952-ben elbontott kápolnától pár méterre sikerül újraállítani. Árpádházi királyunk 1241-es muhi csatából való szerencsés megmenekülésének útvonalát a Sajó-Hangony-Hódos völgyeiben és a Bükkben, de azon túl is mindenhol hasonló emlékhelyek jelzik, őrzik. Mint hagyományápoló és őrző kulturális egyesület úgy döntöttünk, hogy most már időszerű a IV. Béla király emlékkápolna újraállítása városunkban,útjelzőként a jövő nemzedék számára-mondta az egyesület elnöke.

A kápolna belsejébe Szűz anya (Világkirálynéja) szobrot helyeznek el s ezt követően az emlékhely megszentelésre kerül.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában