Helyi közélet

2013.07.17. 08:04

Drága lehet a gázfelülvizsgálat

Miskolc - A vizsgálat díján felül a jegyzőkönyvért is fizetniük kell a lakástulajdonosoknak.

Miskolc - A vizsgálat díján felül a jegyzőkönyvért is fizetniük kell a lakástulajdonosoknak.Egy széles körben terjedő pletyka szerint a Tigáz előrehozta a gázkészülékek és csatlakozóvezetékek felülvizsgálatát, hogy szeptember elseje előtt minél több ilyet el tudjon végezni. A „kapkodás” magyarázata szerint ekkor lép életbe az a kormányhatározat, ami arra szorítja a szolgáltatókat, hogy vállalják át a lakosságtól a gázkészülékek és csatlakozó vezetékek átvizsgálásának költségeit.

Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a Tigáznak semmi köze sincs a felülvizsgálathoz, azt nem a társaság munkatársai végzik.

Még nincs róla határozat

– Egy tavaly szeptemberben hatályba lépett kormányrendelet szerint az 1981. január elseje előtt, illetve ismeretlen időpontban átadott gázkészülékek, valamint csatlakozó vezetékek felülvizsgálatát a fogyasztónak ez év december 31-ig el kell végeztetnie – magyarázta Száraz Gábor, hangsúlyozva: a felülvizsgálatot nem a Tigáz végzi, és nem is a társaság rendeli meg, tehát a fenti szóbeszédből semmi nem igaz; a Tigáznak nincs köze az „előrehozott” felülvizsgálatokhoz.

Száraz Gábor szerint az lehet ennek hátterében, hogy a társasházak közös képviselői tisztában vannak vele, hogy a felülvizsgálatot az év végéig el kell végeztetniük, és nem merik megkockáztatni, hogy megvárják, hogy a költségeket a szolgáltatókra hárító kormányhatározat megszülessen.

A szóvivő szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium még nem dolgozta ki a részleteket, ha meg is születik a határozati javaslat, azt esetleg szeptember közepén fogadhatja el a kormány, azaz ha azonnal hatályba lép, a társasházaknak mindössze másfél-két hónapjuk marad a felülvizsgálatra, illetve az ennek során feltárt esetleges hibák kijavítására, így könnyen belecsúszhatnak a fűtési idénybe.

Száraz Gábor hangsúlyozta: ha a kormány a szolgáltatóra is hárítja a felülvizsgálat költségeit, a hibaelhárítás továbbra is a fogyasztókat terheli.

Nem olcsó a biztonság

– Társasházunkban a közelmúltban végezték el a gázvezetékek és készülékek kötelező felülvizsgálatát – mesélte egy neve elhallgatását kérő olvasónk. – A lakásokban lévő csapig a közös költségből fizette a felülvizsgálat költségeit a társasház, onnan a lakástulajdonosok. Én összesen 3400 forintot fizettem, amiből a vizsgálat díja 1700 forint volt, és ugyanennyit kértek el a felülvizsgálati jegyzőkönyvért. A szakember megállapította, hogy egy csövet kell cserélnünk, amit elvégzett 6000 forintért. A szomszédom, aki éppen ezért „eljátszotta”, hogy nincs otthon, s nem engedte be a szerelőt, vett egy ugyanolyan csövet 2000 forintért, és kicserélte magának...

Ha valakinél nem megfelelőnek ítélték a golyós csapot, annak 3500 forintért cserélték ki a szakemberek – mondta olvasónk, aki szerint a felülvizsgálat során azt is nézték, hogy a gázkészülék szabályosan szellőző helyiségben van-e? Ha valami gond volt a szellőzéssel, már 16 ezer forintért vágtak szellőző rést az ablakkeretbe.

ÉM-SZP


Akár hónapokig gáz nélkül

Egy másik olvasónk arról panaszkodott, hogy a felülvizsgálat során kiderült, hogy a hat éve vásárolt lakásunkban lágyhegesztésű csövet találtak, ami szivároghat, ezért a szolgáltató elzárta és leplombálta náluk a vezetéket.Ahhoz, hogy visszakapcsolják a gázt a lakásban, meg kellett terveztetniük az új gázcsövet egy mérnökkel, el kellett fogadtatniuk a terveket a szolgáltatóval, és csak ezt követően alakíthatták át a rendszert, s mivel a nyár közepén csak hosszú utánajárást követően a szükséges engedélyekkel rendelkező mérnököt találniuk, két hónapba, és 95 ezer forintjukba került, mire újra lett gáz a lakásukban, miközben a társasház közös vezetékének rendberakásáért 45 ezer forintot kellett kifizetniük.


Kapcsolódó cikk:

Miskolc - Több tízezer forintba is kerülhet a gázkészülékek felülvizsgálata, illetve a hibaelhárítás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában