Helyi közélet

2013.07.01. 10:42

Anyja halála miatt vádolják

Miskolc - Elhanyagolta beteg édesanyját, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ellene a vád.

Miskolc - Elhanyagolta beteg édesanyját, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés ellene a vád.Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat egy 48 éves nővel szemben a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség a közelmúltban, tájékoztatta az Észak-Magyarországot dr. Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője.

A nő 76 éves édesanyjával Miskolcon egy rendkívül koszos panellakásban élt. A lakás teljesen elhanyagolt állapotban volt, a padlót háztartási szemét és ételmaradékok borították, a falakon és a plafonon vastag pókhálófonatok lógtak, a lakásban csótányok és egyéb bogarak tanyáztak.

Az idős nő életkoránál és egészségi állapotánál fogva a lakást nem tudta elhagyni, önmaga ellátására képtelen volt. A lánya múlt év elején elköltözött a lakásból és anyját gyakorlatilag magára hagyta. Alkalomszerűen ugyan látogatta, de a lakásban nem takarított, és anyja számára az alapvető higiénés körülményeket sem biztosította. Enni nagyon ritkán adott neki. Mivel a számlákat senki sem fizette, előbb az áramszolgáltatást később a vízszolgáltatást is kikapcsolták. A vádlott egyáltalán nem gondozta anyját és a családsegítő szolgálat segítségét sem fogadta el.

Az idős nő állapota extrém módon leromlott, paraziták - rühek, tetvek - támadták meg, teljesen lesoványodott, körmei több centi hosszúra nőttek, testén felfekvések alakultak ki. Az ágya vizelettel és széklettel szennyezett volt.

A vádlott tavaly júliusban meglátogatta anyját, akit az ágy mellett a padlón talált. Értesítette a mentőket, akik a lakásban embertelen körülményeket találtak. A rendkívüli nyári meleg ellenére az idős asszonyon több réteg meleg ruha volt, feltehetően hónapok óta. A sértettnek infúziót kötöttek be és azonnal kórházba szállították, ahol azonban másnap meghalt. Halálát közvetlenül gennyes tüdőgyulladás okozta, de ennek kialakulását a testi fizikai leromlás, az alultápláltság, az ápolás hiánya idézte elő. Olyan betegsége nem volt, amibe az adott időpontban bele kellett volna halnia.

A vádlott gondozási kötelezettségét - mely a családjogi törvény rendelkezései alapján állt fenn - olyan súlyos fokban és szándékosan mulasztotta el, hogy ez volt a halálhoz vezető állapot okozója. Az idős nő a halála előtti hetekben az átlagosnál jobban szenvedett. A lánya a nyomozás során tagadta bűnösségét. A vádirati tényállást alátámasztják a mentők, a kórház és a polgármesteri hivatal okiratai, az orvosszakértői vélemény, a helyszíni szemle adatai és fényképei és a tanúvallomások. Ha a bíróság bűnösnek találja, 10-20 évig terjedő vagy életfogytig tartó fegyházbüntetést is kiszabhat a vádlottal szemben. A nő szabadlábon védekezik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában