Helyi közélet

2013.07.13. 19:42

A Szent Erzsébet díjtól a magyar-szlovák együttműködésig

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlése csütörtökön ülést tartott a megyeháza dísztermében. A testület többek közt döntött az egészségügyben dolgozók elismeréséül szolgáló Szent Erzsébet díj alapításáról, a megyei értéktár létrehozásáról, és tájékoztatást kaptak a magyar-szlovák határmenti együttműködés fejlesztéséről.

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlése csütörtökön ülést tartott a megyeháza dísztermében. A testület többek közt döntött az egészségügyben dolgozók elismeréséül szolgáló Szent Erzsébet díj alapításáról, a megyei értéktár létrehozásáról, és tájékoztatást kaptak a magyar-szlovák határmenti együttműködés fejlesztéséről.Dr. Mengyi Roland (Fidesz-KDNP), a közgyűlés elnöke nyitotta meg az ülést. A határozatképesség megállapítását követően Lukács András (MSZP frakcióvezető) kezdeményezésére egy perces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Horn Gyula néhai miniszterelnökre. Ezt követően a közgyűlés korábbi döntését végrehajtva a képviselők átvették az Alaptörvény egy-egy díszkötéses példányát.

A napirend elfogadása után először a megyei önkormányzat kitüntetéseinek alapításáról és az adományozás rendjéről szól rendeletet módosítására tett javaslatot az elnök. Ennek lényege, hogy az egészségügyi dolgozók elkötelezett munkájának az elismeréseként a meglévő kitüntetések körét bővítve hozzanak létre egy díjat, amelyet Szent Erzsébetről, Sárospatak híres szülöttéről kívánnak elnevezni. A díjat naptári évenként két személynek, egy orvosnak és egy egészségügyi szakdolgozónak adományoznának. Az előterjesztés vitájában Lukács András az alapítás átgondolását kérte. Indoklása szerint ugyanis a meglévő díjak is alkalmasak az egészségügyben dolgozók elismerésére, a számuk bővítése véleménye szerint a meglévők értékvesztéséhez vezethet, ezért a szocialista frakció tartózkodni fog a szavazásról. Dr. Csiba Gábor (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy II. Rákóczi Ferenchez hasonlóan Szent Erzsébet is erősen kötődik megyénkhez, amire érdemes emlékezni. Életútja ismeretében a róla elnevezett díj az egészségügyi dolgozók megbecsülését jelentené, ezért maximális támogatást kért. Szegedi Judit Katalin (Jobbik) emlékeztetett rá, hogy az egészségügy nemzetstratégiai kérdés, a Szent Erzsébet díj pedig ennek elismerése lenne. Mint a díj kitalálója megköszönte a támogatást. A testület megszavazta a díjalapítást az említett feltételekkel.

A közgyűlés elfogadta a Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulásban meglévő tagságának felülvizsgálatáról szóló előterjesztést. Az a döntés született, hogy továbbra is részt kíván venni a megye a társulásban, amely tevékenységéről az elnök decemberben beszámol a testületnek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság létrehozásáról szóló javaslatot dr. Mengyi Roland terjesztette elő. Lukács András fontosnak nevezte a közös értékek összegyűjtését és bemutatását. Ezzel kapcsolatban kérte a települések tájékoztatását. Riz Gábor (Fidesz-KDNP), a közgyűlés alelnöke emlékeztetett rá, hogy a jövőben megyénk jelentős szerepet fog betölteni a nemzeti digitális archívum létrehozásában, amely egyik központja Ózdon kerül kialakításra. Ennek köszönhetően a széles közönség előtt megjelenhetnek majd értékeink. Az ózdi projektet jelentős sikernek nevezte és gratulált hozzá dr. Mengyi Roland. A testület elfogadta az előterjesztést.

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács Szervezeti és Működési Szabályzatának és az alapító okiratának a módosítását is megszavazták a képviselők. Ezt követően elfogadták a megyei közgyűlés lejárt idejű határozatainak végrehajtásáról szóló jelentést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye mezőgazdaságáról Berta Béla, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatóságának a vezetője adott tájékoztatást. Szóbeli kiegészítésében az 1999-es állapotot a maival összehasonlítva elmondta, hogy az elmúlt 14 évben érdemben nem változott a termelés szerkezete. Közben csökkent az állatállomány, amely a kormányzati intézkedések hatására remélhetően megáll. Az őstermelők száma is csökkent. Pozitívum viszont a családi gazdaságok növekedése és a gazdálkodás technikai színvonalának a javulása. Az elmúlt évben az aszály következtében a termés mennyisége gyengébb volt a reméltnél, az árak viszont jól alakultak. Az idei aratás még javában tart, viszont már látszik, hogy jobbak a terméshozamok, viszont az ár gyengébb… Miklós Árpád (Jobbik, frakcióvezető) a vidék önellátó képességének a javítása érdekében szorgalmazta a családi gazdaságok és az állattenyésztés támogatását. A tájékoztatót a közgyűlés tudomásul vette, akárcsak a megye élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi helyzetéről, valamint a hazai forrású területfejlesztési és önkormányzati fejlesztési célelőirányzatok támogatási szerződései kapcsán hozott közgyűlési határozatok végrehajtásáról készült előterjesztéseket.

Zárt ülés keretében tárgyalták meg a Rákóczi-lánc kitüntetés idei odaítélésére tett javaslatot, és a terület- és régiófejlesztési (TRFC), a területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztési feladatok (TEKI), valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatása (LEKI) célelőirányzatból megvalósuló egyes projektekre vonatkozó döntésekre címet viselő javaslatot.

A zárt ülést követően, az egyebek keretében Pasztorniczky István (Jobbik) nehezményezte, hogy az egyik minisztérium nem válaszolt egy megyei szerv megkeresésére, amit méltánytalannak tart, s kérte a megye közbenjárását. Szegedi Judit Katalin megköszönte, hogy megszavazták a Szent Erzsébet díjat.

Dr. Mengyi Roland tájékoztatta a közgyűlést a közelmúltban aláírt, 2014-20 közötti időszakra vonatkozó magyar-szlovák határmenti együttműködés részleteit tartalmazó dokumentumról. Kiemelte, hogy a közlekedés, energetika, turisztika terén erősödik az együttműködés. Megközelítőleg 40 határmenti közlekedési kapcsolatot fejlesztenek, amely utakat, hidakat, vasútvonalakat jelent a gyakorlatban. Ennek részese és érdekelt a megvalósításában Borsod-Abaúj-Zemplén, s a határ túloldalán lévő szlovákiai megyék, kerületek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában