Helyi közélet

2013.06.05. 20:36

Visszavándorol Szent Orbán ereklyéje

Tokaj, Monok - Orbán napján, május 25-én – több településen megállva – vándorolt Tokajba Szent Orbán ereklyéje Monokról.

Tokaj, Monok - Orbán napján, május 25-én – több településen megállva – vándorolt Tokajba Szent Orbán ereklyéje Monokról.Az ereklyét kacskaringós úton a hívek és érdeklődők kísérték, s ezúttal nem maradt el az írott és az elektronikus sajtó érdeklődése sem. A borok fővárosában Tokajban pedig a Tokaji fesztivál színpadon fogadta Kecskés Attila zempléni főesperes és Kertész Ferenc tokaji kerületi esperes urak! Az egyházi szertartást megelőzően Májer János polgármester köszöntötte a hívőket és az Tokajba zarándokolt turistákat, majd Dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Az ünneplő egyházi szertatás után a katonai díszőrség az ereklyét hosszú lépcsőn soron felszállította, a Tokaji Jézus Szíve templomba. Itt nyert elhelyezést két hétre, addig míg a Tokaji templom 100 éves felépítésének a megünneplését tartják június 8-ig.

Erre az alkalomra Tokajba utazik Ternyák Csaba egri érsek, aki megemlékezik a templom 100 éves évfordulójáról, újraszentelve azt, majd útjára engedi - vissza - Monokra a Szent Ereklyét. Tokajban a Szentmise június 8-án 10.00 órakor kezdődik, s az ereklye 10.30-kor hagyja el várost, majd 11.45-kor Bodrogkeresztúron, 12.00-kor a Patrícius Borháznál időzik, míg 13.00 órakor Erdőbényére szállítják, 15.00- kor pedig Szerencs várost keresi fel - és 16.00 órakor érkezik meg állomáshelyére, Monokra, ahol folyamatosan őrzik.

Monok önkormányzata és az Monoki Egyházközség hozzájárult ahhoz, hogy Szent Orbán ereklyéje hagyományteremtően megtegye ezt az utat az elkövetkezőkben minden évben, hirdetve ezzel a szent igét, az embereknek az egyházhoz kötődését felébressze, és kilátásba helyezve a jó szőlő- és bortermést. Köztudott, hogy Szent Orbán a szőlő- és borművesek, a kádárok védőszentje, ezért is fontos, hogy felkeresse minden esztendőben Hegyalját és azok településeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában