Helyi közélet

2013.06.21. 18:28

Úszómedence Miskolctapolcán, TAO-ból?

Miskolc - Sportiskolás vízilabda TAO-s pénzből a Junó szállóval szembeni területen épülhetne úszómedence.

Miskolc - Sportiskolás vízilabda TAO-s pénzből a Junó szállóval szembeni területen épülhetne úszómedence.Miskolc Megyei Jogú Város csütörtöki közgyűlésén napirendre- és elfogadásra került az a határozati javaslat, amelyet a Miskolci Városi Sportiskola által három szakági szövetséghez (Magyar Vízilabda Szövetség, Magyar Kézilabda Szövetség, Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) benyújtott, a 2013/14-es évad sportágfejlesztési tervében szereplő társasági adó (TAO) támogatási kérelemhez szükséges önerőt biztosítja, a miskolci önkormányzat vállalásában.

Ez annyit jelent, hogy amennyiben a terveket jóvá hagyják a szakági szövetségek, akkor ehhez a három sportágban összesen 177,4 millió forintot kell hozzátennie a városnak. Ennek az összegnek azon részeit, amelyhez az egyes sportágaknál tárgyi eszköz beszerzésre és utánpótlás nevelésre, fejlesztésre címszó alatt kell hozzájárulni, az önkormányzati költségvetésből 76,1 millió forintot az általános tartalék terhére hagyott jóvá a közgyűlés, míg a vízilabda infrastrukturális terveire a Turisztikai attrakciófejlesztés Miskolctapolcán sorról biztosítanának 101,3 millió forintot.

Utóbbiról annyit lehet tudni, hogy épülne egy olyan úszómedence Miskolctapolcán, a régi gyerekstrand helyén (a Junó szállodával szemben), amely a nemzetközi szabványoknak megfelel, és sportversenyek rendezésére is alkalmas. Ehhez egy kiszolgáló épület is tartozna, étteremmel, szaunával, valamint 850 fő fogadása alkalmas lelátó.

Minderről az engedélyes terveket elkészíttető Miskolci Városi Sportiskola igazgatója, Szabó László a következőt mondta el lapunk érdeklődésére:

– Ha a tervek valóra válnak, vagyis a Magyar Vízilabda Szövetség elfogadja a sportágfejlesztési kérelmünket, akkor optimális esetben már az idén szeptemberben megkezdődhetnek a munkálatok, és jövő májusban megnyithat az uszoda. Ha így lesz, akkor az építmény az önrészt adó, vagyis a városi önkormányzat tulajdonába kerül, az üzemeltetését pedig majd a Miskolci Turisztikai Kft. látja el. Mivel a létesítmény utófinanszírozásban valósulhat meg, így az építés során a miskolci önkormányzatra vár majd az anyagiak biztosítása, a TAO-s forrást csak az átadás után lehet lehívni.

Szabó Lászlótól azt is megkérdeztük, hogy mire lehet használni egy nyitott úszómedencét, esős, vagy téli napokon, és hogy tervezik-e ez utóbbi időszakban a lefedését például sátorral.

– Ez csak az első ütem, ami nyári üzemeltetést tesz lehetővé – felelt a sportiskola vezetője. – Hozzáteszem: a vízilabda éppen arrafelé halad, hogy nyári sportággá váljon, hogy az őszi-tavaszi menetrendet megváltoztassák. Az első ütem után azonban lenne második is, ennek során tető alá kerülhetne a medence, és esetleg egy harmadik ütem során falak is épülnének köré, ha négy évszakos úszómedencét megérné pár év múlva kialakítani és működtetni.


Az MVSI TAO-s kérelmei

Kézilabda

  • 5,1 millió forint – tárgyi eszköz beszerzés (önrész: 1,5 millió forint + TAO: 3,6 millió forint)
  • 97,2 millió forint – utánpótlás nevelés, fejlesztés (önrész: 12,1 millió forint + TAO: 85,1 millió forint)
  • 102,3 millió forint – ÖSSZESEN (önrész: 13,6 millió forint + TAO: 88,7 millió forint)
  • Kosárlabda

  • 48,9 millió forint – tárgyi eszköz beszerzés (önrész: 14,7 millió forint + TAO: 34,2 millió forint)
  • 119,8 millió forint – utánpótlás nevelés, fejlesztés (önrész: 12,0 millió forint + TAO: 107,8 millió forint)
  • 177,4 millió forint – ÖSSZESEN (önrész: 26,7 millió forint + TAO: 150,7 millió forint)
  • Vízilabda

  • 337,5 millió forint – a Miskolctapolcai úszómedence és kiszolgáló létesítményei (önrész: 101,3 millió forint + TAO: 236 millió forint)
  • 48,1 millió forint – tárgyi eszköz beszerzés (önrész: 14,4 millió forint + TAO: 33,7 millió forint)
  • 141,1 millió forint – utánpótlás nevelés, fejlesztés (önrész: 21,4 millió forint + TAO: 119,7 millió forint)
  • 526,7 millió forint – ÖSSZESEN (önrész: 137,1 millió forint + TAO: 389,6 millió forint)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában