Helyi közélet

2013.06.14. 10:04

Közösen virrasztanának a Miskolci Egyetem jövőjéért

Miskolc - Az ösztöndíjak rendeződnek, a hallgatók viszont virrasztást szerveznek az egyetemen.

Miskolc - Az ösztöndíjak rendeződnek, a hallgatók viszont virrasztást szerveznek az egyetemen.

Átmeneti időszakra valamennyi egyetemi befizetési kötelezettség alól felmenti az állami finanszírozású és ösztöndíjban részesülő hallgatókat a Miskolci Egyetem vezetése, tudatta közleményében az intézmény.

Mint arról beszámoltunk, az egyetem nem tudta június elején kifizetni a hallgatói ösztöndíjakat, mert költségvetése ezt nem tette lehetővé.

Felmentés

A közlemény úgy folytatódik: „Mint ismeretes, az állami támogatások jelentős csökkenése az ország valamennyi felsőoktatási intézményében, így a Miskolci Egyetemen is súlyos gondokat okoz, és meggyőződésünk szerint rajtunk kívülálló okok vezettek a jelenlegi helyzethez. Az egyetem felső vezetői és a Hallgatói Önkormányzat elnöke egyetértettek abban, hogy az ösztöndíjak késedelmes kifizetése a vizsgaidőszak menetét nem zavarhatja, és ebből adódóan a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti. Az egyetem rektora a felső vezetőkkel és a Hallgatói Önkormányzat vezetőjével egyetértésben úgy döntött, hogy az állami finanszírozású és ösztöndíjban részesülő hallgatókat átmeneti időszakra, valamennyi június 5-ét követően esedékes egyetemi befizetési kötelezettség alól felmenti. Az egyetem vezetése kötelezettséget vállal arra, hogy az elmaradt ösztöndíjakat folyamatosan folyósítja, és legkésőbb június 20-án minden hallgató részére átutalja juttatását. Az állami finanszírozású doktorandusz-hallgatók számára az ösztöndíjat a mai napon átutaltuk.”

Virrasztanak

Többek között a Miskolci Egyetem állami támogatásának csökkentése miatt szerveznek közös virrasztást hétfőre az intézményben. A megmozdulás kezdeményezője Rada János doktorandusz-hallgató, aki az Észak-Magyarországnak elmondta, aggódnak az egyetemért, hiszen az elmúlt napokban olvastak lapunkban arról, hogy kormányzati tervek szerint Miskolcon a műszaki képzést akarják erősíteni, a többi képzést pedig csökkenteni. Mivel jövő kedden tartják a fővárosban a Felsőoktatási Kerekasztal tanácskozását, a hétfői megmozdulással a döntéshozókat szeretnék kedvezően befolyásolni. Az éjszakát a tervek szerint – többek között – az egyetem sokszínűségét és értékeit demonstráló előadások és beszélgetések kísérnék, tette hozzá Rada János.

ÉM-HE


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc, Budapest - Miként látja a Miskolci Egyetem jövőjét az intézmény volt hallgatója, illetve oktatója?

Miskolc - Átmeneti időszakra valamennyi egyetemi befizetési kötelezettség alól felmenti az állami finanszírozású és ösztöndíjban részesülő hallgatókat a Miskolci Egyetem vezetése – határozott csütörtök reggeli rendkívüli ülésén a Rektori Kabinet.

Miskolc - Késnek az egyetemi ösztöndíjak, a rektor elnézést kér.

Miskolc - Vajon milyen hatással lenne Miskolcra az egyetemi karok megszűnése?

Miskolc - Szükség lenne a politikusok összefogására az egyetem érdekében.

Miskolc - Összefogással, válságmenedzseléssel, piaci alapokra helyezéssel lehetne „túlélni”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában