Helyi közélet

2013.06.05. 18:59

Javuló egészségügyi ellátás Tokajban

Tokaj - Eredményesen zárta az elmúlt évet a „Dombi Sámuel” Kistérségi Egészségközpont.

Tokaj - Eredményesen zárta az elmúlt évet a „Dombi Sámuel” Kistérségi Egészségközpont.Megtárgyalta és elfogadta a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. 2012. évre vonatkozó mérlegbeszámolóját a május 30-i képviselő-testületi ülés. Az intézmény vezetője beszámolójában elmondta, hogy tavaly a rendelőintézetben 33.326 fő ellátását végezték el. A betegforgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a területen élő lakosság egyre inkább megismeri az intézet működését, és bizalommal fordul felé. Felmérve a lakossági igényeket kapacitás átcsoportosítási kérelmet nyújtott be az intézet az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, melyben további szakmák (érsebészet, diabetológia, mammográfia ) finanszírozásának befogadását kérték. A szakmaátcsoportosítás eredményeképpen azok a betegek is igénybe fogják tudni venni az egészségügyi ellátást, akiknek eddig a távoli kórházakba kellett beutazniuk ezekre az ellátásokra.

Az idei évre vonatkozó tervek között kiemelésre került a pályázati források minél nagyobb számú kihasználása. Ezen az úton jó irányba halad a rendelőintézet, mert már ez év elején három eredményes pályázatot tudhat magáénak. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, a Tokaji Egészségfejlesztő Központ Nonprofit Kft. több mint 15 millió forintot nyert humánerőforrásának - képzési fejlesztésére. A konstrukció az egészségügyi ágazatban fennálló humánerőforrás-krízis helyzet kezelését célozza, összhangban a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúra átalakítással, különös tekintettel az adott egészségügyi intézményben előforduló hiányszakmákra. Ennek megfelelően az intézményben 6 szakdolgozó részesül képzési díj és ösztöndíjtámogatásban a képzés teljes ideje alatt. A projekt alapvető célja, hogy a Tokaji Egészségfejlesztő Központban megfelelő mennyiségű és minőségű humánerőforrás álljon a betegek rendelkezésére, melynek következtében javul az egészségügyi ellátás színvonala és a betegek elégedettsége. Ugyancsak a Társadalmi Megújulás Operatív program keretében 124 millió forint összegű támogatást nyert, melynek keretében „egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok” lebonyolítására kerülhet sor a tokaji kistérségbe. A pályázat célja a mindennapi élet különböző színterein élő célcsoportok ösztönzése, támogatása az egészséges életmódhoz szükséges tudás, képességek és készségek megszerzésében, a cselekvésen alapuló egészségtudatos magatartás, valamint az egészséges életmód közösségi mintáinak kialakításában.

A „Védőnői szolgálat fejlesztése Tokajban” címmel ÉMOP pályázati forrásra adott be pályázatot a társaság, melyben célként került meghatározásra a Tokaj, Városház köz 1. szám alatt lévő védőnői épület felújítása, átépítése, bővítése. A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy – szolgáltatásfejlesztésként – a védőnői épületben a méhnyak-szűrés végzéséhez szüksége feltételeket is kialakítsuk. A pályázatot a Regionális Operatív Programirányító Hatóság vezetője 55 millió forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában