Helyi közélet

2013.06.26. 08:58

Házi feladat az önkormányzatnak

Miskolc - Az Avasi Gimnázium és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai győztek Miskolc várostörténeti vetélkedőjén.

Miskolc - Az Avasi Gimnázium és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai győztek Miskolc várostörténeti vetélkedőjén.

Idén ötödször rendezte meg Fodor Zoltán önkormányzati képviselő a MIKOM Kft.-vel közösen a miskolci általános és középiskolások között a várostörténeti vetélkedőt. A játékban minden iskolából öt, háromfős csapat vehetett részt. A legjobban szereplő diákok felkészítő tanáraikkal elrepülhetnek Brüsszelbe.

„Átpasszolt" feladvány

Az általános iskolások első és második helyezett csapatát (akiket mindössze egy pont választott el egymástól) és felkészítő tanárukat, Lencsés Ágnest kedden a Városházán fogadta Kiss Gábor alpolgármester. A diákok magukkal hozták a város két részletét is, maketten: ilyennek szeretnék látni az általuk felfedezett, elhanyagolt értékeket: a Dísz teret az újra működő szökőkúttal, illetve a Győri kapuban található Emberpár kompozíciót, „gyerekekkel" családdá kiegészítve. A házi dolgozatok, amelyeket a képviselő átadott az alpolgármesternek, több, méltatlan körülmények között lévő értékre is felhívják az önkormányzat figyelmét, köztük az Egressy Gábor szoborra, a Csengey Gusztáv utca 4. szám alatti épületre, a Gömöri pályaudvarra, a Kálvária kápolnára és környékére, a Herman Ottó Emlékházra, a hejőcsabai gyógyszertárra, azt remélve, hogy felújításukat céljául tűzi ki a város.

Az alpolgármester az egyes feltáró dolgozatokat átadja a főépítésznek, ugyanakkor megjegyezte: az épületeknek csak egy része van az önkormányzat tulajdonában, ez megnehezíti, hogy cselekedjenek. Bár, megjegyezte, vannak olyan országok, ahol ha a tulajdonos nem teszi meg, az önkormányzat elvégzi a felújítást, majd a költségeket jelzálogként ráterheli az ingatlanra.

A nyertes csapat tagjai elmondták: a változatos feladatok közül számukra a zenei feladványok megfejtése jelentette a legnagyobb felfedezést. Álmukban sem gondolták volna, hogy ennyi zenésznek köze van Miskolchoz, pláne, hogy még Brahms-nak is! (A miskolci születésű Reményi Ede 1852-53-ban a fiatal Brahmsot magával vitte hangversenyútjaira.)

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában