Helyi közélet

2013.06.21. 09:47

Dallamos operák a ringben: "szikrázni fog a levegő"

Miskolc - Három mű az operaíró verseny döntőjében. Négy bemutató. Hogyan is van ez?

Miskolc - Három mű az operaíró verseny döntőjében. Négy bemutató. Hogyan is van ez?Három opera jutott az operaíró verseny döntőjébe, ezeket felolvasószínházi előadásban mutatják be a fesztiválon. Versenyen kívül műsorra tűzi a fesztivál Dobos Attila: Az ember tragédiája című új operáját is.

Jelzés értékű

Cser Ádám a debreceni (civilben orvos) Németh Norbert Hazug románc című operáját rendezi.

– Egy hét van rá, hogy elkészítsük az előadást, ennyi idő alatt lehetetlen kotta nélkül megtanulni – magyarázza. Mesél az elképzeléséről: amikor a szereplők énekelnek, közben a következő jelenet sziluettjét mutatják be kis játékkal. A játékban szerepet kapnak majd a kottaállványok, amelyeket különböző színű anyagokkal vonnak be, mögéjük kellékeket rejtenek.

– A mozgás jelzés értékű lesz, valamennyi árnyjátékot is tervezek – mondják.

Mindig egymás mellett

Rusznyák Gábor Dobos Attila operáját, Az ember tragédiáját viszi színre.

– Magát a drámát jól ismerem, bár bevallom, eszembe sem jutott megrendezni.

Azt próbálta megállapítani, hová helyezi a szerző a hangsúlyokat a történetben, hogy az előadás hangsúlyai is odakerüljenek.

Az ember tragédiáját egyébként nem tartja drámai műnek, hiszen nincsenek benne konfliktusok. A valakihez tartozás vágya, ami mindennél fontosabb benne, ez az oka annak, hogy az emberpárt – Ádámot és Évát – hiába próbálják színről színre elválasztani egymástól, mindig egymás mellé sodorja őket az élet.

– Sosem rendeztem operát, tényleg kihívás számomra ez a feladat – mondja, s megjegyzi, a helyzetet bonyolítja, hogy akár a drámában, itt, az operában is sok helyszín van, s ezeket valamiképpen jelezni kell.

Politikai áthallás

– Szívem csücske a fesztivál, az operaíró versenyt pedig hihetetlenül jó kezdeményezésnek tartom – ezt már Aczél András, a harmadik opera, a Szilágyi-Horváth szerzőpáros Ostrom című művének rendezője mondja. A történet a török időkben, Kőszeg ostrománál játszódik.

– Némi politikai áthallása is van – vallja. – Hiába voltak a legnagyobb ellenségek a magyarok és a törökök (nevezzük őket politikai ellenfeleknek), mégis beszéltek egymással. Ez izgat ebben az operában, hogy hogyan lehet tisztelni egymást, hogyan lehet kompromisszumot kötni.

A két főszereplő énekesről megjegyzi, mindketten hatalmas erővel bírnak. A Jurisicsot játszó Kőrösi András osztálytársa volt a főiskolán, de ez lesz az első eset, hogy együtt dolgoznak.

Ellenfelét, az Ibrahimot pasát éneklő Tobisz Titusz is erős fizikumú, így „szikrázni fog a levegő", ígéri.

– Vetítek az előadás alatt, valószínű, képzőművészeti alkotásokat – mondja még. Nem rendezett még felolvasó színházat, így izgatja a feladat. Már csak azért is, mert ő állítja színpadra a döntőbe jutott harmadik operát, az olasz szerző 8 perces művét is. Hogy ezt hogyan? Nos, ez lesz az igazi kihívás, fűzi hozzá.

ÉM-HM

A bemutatók:

június 22., szombat

11.00

Szilágyi–Horváth: Ostrom Opera – Kőszeg 1532 – felolvasó „operaszínház", I. döntős előadás, Kamaraszínház + Taci

15.30

Versenyen kívül – Dobos Attila: Az ember tragédiája – felolvasó „operaszínház", Kamaraszínház

20.00

Operaíró verseny – Németh Norbert: Hazug románc – felolvasó „operaszínház", Kamaraszínház


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában