Helyi közélet

2013.06.04. 13:33

Comenius: Az iskola átmegy, a név marad

Sárospatak - Július 1-től Egerhez csatlakozik a bővülő profilú sárospataki főiskola.

Sárospatak - Július 1-től Egerhez csatlakozik a bővülő profilú sárospataki főiskola.Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hozzájárult ahhoz, hogy a Miskolci Egyetem sárospataki Comenius Főiskolai Kara kiváljon az egyetemből és az egri Eszterházy Károly Főiskola szervezetéhez csatlakozzon. A döntésről Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár levélben tájékoztatta az érintetteket.

Bővülés

– Valóban, május közepén volt egy egyeztetés Klinghammer államtitkár úrnál, ahol szó esett a Miskolci Egyetemtől való leválási kezdeményezésünkről és arról, hogy Egerhez szeretnénk csatlakozni – mondja dr. Hegedűs László, a Miskolci Egyetem sárospataki Comenius Főiskolai Kara dékánja. – Május végén kaptuk meg az államtitkár úr levelét, amelyben mindkét kezdeményezést jóváhagyták. Most már a cselekvésen a sor, hiszen július 1-től már Egerhez kell tartoznunk. Éppen ezért június 5-én Egerben tartjuk az első egyeztetést, amelyen részt vesz dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Hauser Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora, dr. Solti Péter, az EMMI főosztályvezetője, Sárospatakot pedig én képviselem. Szoros a határidő, mert a miniszter úr arra kért bennünket, hogy június 15-ig dolgozzuk ki a részletes tervet az átadás-átvételre és készítsük el az ehhez szükséges dokumentumokat. Utána egy még szorosabb két hét fog következni, amikor végre is kell hajtani az átadást és az átvételt.

Arra a kérdésünkre, hogy a sárospataki főiskola eddigi profilja megmarad-e, dr. Hegedűs László azt válaszolta, egyrészt megmarad, másrészt bővülni is fog.

– Ez év őszétől már közös képzési programokat fogunk működtetni. Egyelőre két új képzés beindítását tervezzük, ez pedig a közoktatásvezető és a televíziós képszerkesztő. A szerdai egyeztetés egyik fő pontja éppen a humán erőforrások elosztása lesz majd, azaz, hogy kik járnak majd át Egerből oktatni hozzánk és viszont. Szeretnénk a környéken élő, megfelelő végzettséggel rendelkező oktatókat is bevonni a munkába, hiszen a bővítéssel vélhetően lesz mód új oktatók meghívására. Vannak olyan pályázatok, amelyek kimondottan a közös fejlesztésekről szólnak, ezeket is igyekszünk megcélozni úgy humán-, mint az infrastruktúrafejlesztés területein.

A sárospataki főiskola dékánja elmondta, a pataki kar elnevezése még nem végleges, de az már biztos, hogy Comenius neve továbbra is szerepelni fog az intézmény nevében.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában