Helyi közélet

2013.06.27. 09:59

Baj, ha hasad a gázpalack

Miskolc, Harsány - Kísérleti robbantásoktól volt hangos szerdán a harsányi lőtér.

Miskolc, Harsány - Kísérleti robbantásoktól volt hangos szerdán a harsányi lőtér. Bár ma már szinte mindenki számára elérhető a vezetékes gáz, a gázhasználók fele még mindig palackokba töltött propán-butánt használ, ami egy lakástűz során kellemetlen meglepetésekkel szolgálhat az oltásban részt vevő tűzoltóknak. Volt, hogy az áthevült palack közvetlenül azután robban fel, hogy a tűzoltó kidobta az ablakon, de találkoztunk olyan katasztrófavédővel is, akire egy fal túloldalán felrobbant gázpalack döntött rá egy falat.

Kirobbanó formában

Szerdán a biztonsági szeleppel ellátott acéltartályokat forgalmazó Közép-Európai Gázterminál részvénytársaság a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársaival közösen tartott kísérleti robbantás-sorozata során több dolgot is sikerült bebizonyítani: először, hogy Gay-Lussac második törvénye – miszerint egy adott térfogatú gáz nyomása egyenesen arányos a hőmérsékletével – a törvényalkotó kétharmad korában is érvényes, másodszor pedig azt, hogy a túlhevített alumínium gázpalack iszonyatos robbanásra képes.

Végül arra is bizonyosságot szerezhettek a megjelentek, hogy az acéltartályok – hála az említett biztonsági szelepnek – nem robbannak.

A kísérletsorozatra szemerkélő esőben, a harsányi lőtéren kerítettek sort. Az ember azt várná a tűzoltóktól, hogy eloltják a tüzet; szerdán viszont inkább gerjesztették.

Tüzeskedő tűzoltók

A kísérlet megkezdése előtt egy propán-bután gázpalackot beleállítottak egy vaskádnyi vízbe, majd rálocsoltak tíz liter gázolajat, meg egy kis benzint, hogy könnyebb legyen meggyújtani. A palackra egy jó hosszú csővel két manométert csatlakoztattak, hogy le tudják mérni, mekkora nyomást bírnak ki a tartályok. Már csak egy szál gyufa kellett, és a tűzgyújtók/oltók visszavonultak.

Az első detonáció egy percen belül bekövetkezett; a hőségtől a palackban megnőtt a gáz nyomása, amitől kihasadt a palack oldala, a kiömlő gáz pedig belobbant. Mindenkit meglepett, hogy a palack oldala épp hogy csak kipukkadt – mondjuk, e sorok lejegyzője ennek sem lett volna szívesen a közelében –, a második gázpalack azonban már hozta a papírformát: akkorát detonált, hogy a lőtéren tébláboló „mindenki kutyája” világgá szaladt, és a palack darabjainak többsége eltűnt a csalitosban.

„Kifutott a gáz”

Ezután a biztonsági szelepes acélpalackok jöttek, amelyekből megfelelően nagy nyomás mellett csak „kifutott” a gáz, ami meggyulladt ugyan, de nem volt robbanás. A kísérlet célja: elérni, hogy a robbanásveszélyes alupalackok helyett inkább a szelepes acélt használják a népek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában