Helyi közélet

2013.06.22. 12:23

Arcok a megyéből: Farkas Péter, a Holdviola alapító-dobosa

Miskolc - Farkas Péter a Holdviola egyik alapítója, dobosaként nem lazít, és már a következő évre is komoly tervei vannak.

Miskolc - Farkas Péter a Holdviola egyik alapítója, dobosaként nem lazít, és már a következő évre is komoly tervei vannak.

Péter emlékei szerint valahogy úgy kezdődött az egész, hogy az édesanyja felfedezte: ha már a gyerek szereti ütni a konyhai edényeket, hát beíratják zenetagozatra az oviba. Beíratták, majd később azt javasolták a pedagógusok, hogy menjen a miskolci Fazekas suliba. Úgy lett.

- A Fazekasban aztán hét évig hegedültem, mivel nem volt dob - mosolygott Péter. - De jártam kórusba énekelni, és persze sok mindent megtanultam ott a zenéről.

Nem is csoda, hiszen a Swetter későbbi muzsikusa, Udvardi-Lakos Márton is odajárt. "Ő hozta be a suliba a rock n rollt!" - világosította fel a kétkedő krónikást a zenész. Később a GMK elnevezésű formáció volt az első bandája Péternek - már a középiskolában - , benne egy osztálytárssal, Kiss Tamással. Jöttek az országos amatőr fesztiválok, a koncertek már 1991-ben, túl az érettségin a GMK-ból Bíborszél lett.

- Évekig jártuk az országot, bakelit lemezünk jelent meg, nagyon nagyon szép éveket töltöttünk együtt - árulta Farkas Péter, aki egészen 2008-ig volt a zenekar tagja. Közben persze nem mellékesen a miskolci underground élet olyan jeles bandájában is ült a dobok mögött, mint Az Eső.

- Azért a teltházas Vianos koncerteket nem lehet elfeledni! - tette hozzá ennek kapcsán.

Beleszeretett a népzenébe

De vissza a jelenhez! A Holdviola születése 2006-ra tehető, amikor Péter "beleszeretett a népzenébe". Mindehhez kapott egy nagy adag "löketet" is, ugyanis a testvére akkoriban meglepte egy több ezer dalt tartalmazó népdalgyűjteménnyel. Ezután egyenes út vezetett a Holdviolához. Barta Zsófi énekesnő ekkor csatlakozott a formálódó zenekarhoz, s végül Péterrel ők voltak ott a Holdviola születésénél. A több más zene formációból (Kabiner Rt, PG Csoport, Az Eső) jól ismert gitáros, Gál Lajos 2008-ban lett "Holdviolás". Nem sokkal később jutottak el oda, hogy színpadra álltak a Művészetek Házában Miskolcon. Azóta pedig? Koncertek, fellépések és számos zenei díj, és elismerés szegélyezi útjukat a Kárpát-medencében.

- Az év végén reményeink szerint megjelenik az új lemezünk, majd 2014-ben egy általunk megálmodott és hangszerelt színházi előadást is szeretnénk bemutatni - jelentette ki Farkas Péter, akinek bármilyen meglepő, de a zenei elfoglaltságai mellett van ideje sportolni: focizik és rendszeresen fut is.

És nem mellékesen miskolci tehetségeket fedeznek fel! A 14 esztendős Bognár Lili - aki Péter jellemzése szerint minden túlzás nélkül "az új Sebestyén Márta" - immár állandó vendégként lép színpadra a Holdviolával.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában