Helyi közélet

2013.06.26. 17:44

"A víz lement, már a kő is kilátszik!"

Szikszó - Jól vizsgázott a szikszói gátrendszer, és a lakosok is helyt álltak.

Szikszó - Jól vizsgázott a szikszói gátrendszer, és a lakosok is helyt álltak.Újra átélték a szikszóiak a 2010-es árvízi helyzetet, de annyi a különbség, hogy a mostani veszélyes időszak sokkal hamarabb elmúlt és szerencsésen végződött a helyiek összefogásának köszönhetően. Schubert Lajos közbiztonsági referens így emlékszik vissza a megpróbáltatásokra:

- Hétfőn este 8 óra után mintha dézsából öntötték volna, úgy zuhogott az eső. Az égi áldás egy óra múltán sem csillapult, nagy mennyiségű víztömeg zúdult városunkra - mondta. Már ekkor érkezett bejelentés a Dózsa György utcából, hogy veszélybe kerültek a lakóházak. Este 9 órakor Füzesséri József, Szikszó polgármestere elrendelte a védekezést. Először 25 önkéntes jelentkezett, hogy segít a védekezésben. Homokzsákokat töltöttek meg és a helyszínre vitték, ugyanis a Dózsa utcában a csatornák nem vezették le a vizet. Ezután folyamatos figyelő szolgálatot rendelt el a polgármester úr, körbe jártuk a vízmércéket és megnéztük a vízállást a Vadász-patakon. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a felső települések, Alsóvadász és Homrogd vezetőivel, és a katasztrófavédelemmel. Időközben egyre több önkéntes csatlakozott hozzánk, a védekezők száma állandóan nőtt, a későesti órákban már csaknem százan voltunk. A Zrínyi utcában homokzsákolást végeztünk és sikerült megakadályozni a vízbetörést. Átmenetileg ugyan csökkent a Vadász-patak vízszintje, majd újra emelkedett és meg is haladta a 2010. évi mértéket. Kedden délelőtt mintegy másfélszáz önkéntes és hivatali dolgozó fáradozott azon, hogy megakadályozza a Vadász-patak kilépését. A Madách és az Ali bég utcáknál homokzsákoltunk, fóliát helyeztünk el a Mátyás király utca és a kórház mellett, a Szent Anna utcánál levő Vadász-hídnál. A Kassa felé vezető főútnál található ún. Fehér-hídnál megerősítettük a Bethlen utca mögötti patakmeder kritikus szakaszait. Nagy teljesítményű szivattyúkkal folyamatosan szivattyúztuk a vizet a Zrínyi úton. Erőfeszítéseinket siker koronázta, megfékeztük a patak áradását. Kedd este 7 körül apadni kezdett, de az ügyelő, figyelő szolgálat szerda hajnali 4 óráig működött, ekkora már egy métert csökkent a vízszint, így a polgármester úr visszavonta az ügyeletet - közölte lapunkkal Schubert Lajos.

Összehangolták a mentést

Jól vizsgázott a gátrendszer, és a lakosok is helyt álltak, hiszen a 2010. évi 270 centiméterhez képest most 320 centiméter volt a vízmennyiség - jelentette ki Füzesséri József, Szikszó polgármestere. Hétfő éjszaka 80-an védekeztek, kedden a reggeli órákban 150-en. Az összefogásnak köszönhetően úrrá lettünk a nehéz helyzeten.

Szerda délelőtt a Szabadság téren egy középkorú hölgy így kommentálta a történteket: "Nem akartam hinni a szememnek, több mint két métert lement a Vadász-patak vize, már a kő is kilátszik!" Dziuraniak Jan, a lengyel kisebbség elnöke szerint most jobban megszervezték a védekezést, mint 2010-ben. "Magam is hordtam a homokot,zsákoltam, pedig szíves vagyok. A Turul Kft.-től kaptuk a felszerelést, a zsákokat. Össze volt hangolva a mentési munka "- fogalmazott.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában