Helyi közélet

2013.05.19. 13:34

Vendégjegyzet: Pünkösd a hit évében

<em>A kereszténység világában a Pünkösd a Húsvét utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének, kiáradásának ünnepe. A Szentírás Isten megjelenéseként írja le. </em><strong>Mikolai Vince írása</strong>.

A kereszténység világában a Pünkösd a Húsvét utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének, kiáradásának ünnepe. A Szentírás Isten megjelenéseként írja le. Mikolai Vince írása.„Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje, Mindent egészséggel látogató ege, Hosszú úton járókat könnyebbítő szele!” Balassi Bálint gyönyörű sorai a tavaszi természet pompáját festik, érzékeltetve, hogy a pünkösd igazi tavaszi ünnep, amelynek napján az egész teremtett világ teljes szépségében tündököl. A Pünkösd ősi ünnep, fontos szerepet játszott az Ószövetségben, Izrael életében. Kezdetben aratási hálaünnepként szerepelt, amikor a termés zsengéit bemutatták az Istennek. Későbbiek során az egyiptomi kivonulás után a sinai hegyi szövetségkötésre és a törvényadásra emlékeztetett.

A kereszténység világában a Pünkösd a Húsvét utáni 50. nap, a Szentlélek eljövetelének, kiáradásának ünnepe. A Szentírás Isten megjelenéseként írja le, szélzúgás támad, lángnyelvek jelennek meg a tanítványok feje fölött, az elragadtatás nyelvén kezdenek beszélni, amelyet a többiek megértenek. A tanítványok lelkéből elszállt a félelem, mivel erő töltötte el őket a magasságból. Péter apostol kilépett a ház erkélyére, s beszélni kezdett az egybegyűlt sokasághoz, Krisztus feltámadását hirdette nekik. Ezzel kezdetét vette az Egyház nyilvános működése, ezért is nevezik a Pünkösdöt az Egyház születésnapjának.

Jézus az utolsó vacsorán beszélt a tanítványoknak a Szentlélekről, Vigasztalónak nevezte, aki bátorítani fogja a tanítványokat és segíti őket küzdelmeikben. Igazság lelkének hívta, aki majd eszükbe juttat mindent, és elvezeti őket a teljes igazságra. A Szentlélek szerepe tehát, hogy mindig emlékeztesse az embereket Krisztus szavaira, az örök élet igéire és elvezesse őket a tanítás teljesebb megértésére, s megőrizze őket az igazságban.

A pünkösdi esemény arról tanúskodik, hogy az Egyház katolikus, egyetemes, nyitva áll minden nép és minden kultúra előtt. A pünkösdi sokaság tucatnyi országot és nyelvet képviselt, s a Szentlélek ajándékaképp mindegyikük megértette Péter apostol arám nyelvű beszédét, jelezve hogy a Szentlélek a sokaságból egységet hoz létre sokszínűségét megőrizve.

Párhuzamot fedezhetünk fel a pünkösdi esemény és a bábeli nyelvzavar között. Bábelben az emberi gőg égig érő tornyot akart építeni, hogy Istent letaszítsa trónjáról, de Isten összezavarta az építők nyelvét, kudarcot vallott gonosz törekvésük. Az Isten ellen lázadók egymást sem képesek megérteni. Pünkösd épp az ellenkezőjét hirdeti, az Istent szerető, az Isten lelkét befogadó emberek a nyelvek különbözősége ellenére is megértik egymást.

Az apostolok a Lélek erejével elindulnak a négy égtáj felé, hogy elvigyék az üdvösség örömhírét minden embernek, s minden nemzetet egybegyűjtsenek az egyház közösségébe. A Szentlélek új szövetség és új törvény biztosítéka. Krisztus új és örök szövetséget kötött Istennel az egész emberiség nevében, amit a saját vérével pecsételt meg.

A Szentlélek ennek az új szövetségnek a törvénye immár nem kőtáblákra vésve, hanem az élő szívekbe írva. Ő a Szeretet lelke, aki Isten és az emberek iránti krisztusi szeretetre tanít és vezet minket. A keresztségben vízből és Szentlélekből ujjá születve az Ő szent temploma leszünk, és lelki emberként a lélek igazi gyümölcseit teremjük ami „szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartoztatás.” (Gal 5 22-23)

A Pünkösd ünnepi népszokásokban is gazdag, az egyik legismertebb gyakorlat a pünkösdi király választása, amit játékos próbatételek révén lehet elnyerni, amely sok kiváltsággal jár, de sajnos csak egy napig tart.

A Kárpát-medencében a csíksomlyói búcsú a legnagyobb és legismertebb pünkösdi ünnep, amely az utóbbi években nemzetközi méreteket öltött. Szerte a világban élő magyarok nagy lelki ünnepe ez, amely történelmi gyökerei révén a katolikus hithez való hűségről tanúskodik, amelynek erősítése a hit évében különösen is aktuális.

Az idén dr. Ternyák Csaba egri érsek mutatja be az ünnepi szentmisét.

Hitünkben, magyarságunkban való megújulást kívánok minden kedves olvasónak 2013 pünkösdjén a Szentlélek kiáradása révén.

- Mikolai Vince -

- Szerzőnk diósgyőri plébános, borsodi főesperes -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában