Helyi közélet

2013.05.11. 18:30

Tardi jelen, „kórelőzménnyel”

Cserépváralja, Tard - A tardi betegek követték orvosukat, s most sem akarnak a helyettesítő orvoshoz menni.

Cserépváralja, Tard - A tardi betegek követték orvosukat, s most sem akarnak a helyettesítő orvoshoz menni.Dr. Keszthelyi Gyula tardi háziorvosnak – bár a tardi önkormányzat tavaly szerződést bontott vele – máig érvényes hatósági tanúsítványa van arról: Tardon, a Béke tér 1. sz. alatt működő körzetben ő az önálló orvos. Ugyanakkor az ő praxisazonosítójával látták el a „betöltetlen praxist” helyettesítő háziorvost. A „kiszorított” Keszthelyi Gyula a 6 kilométerre lévő Cserépváralja betöltetlen praxisa helyettesítő orvosaként folytatta munkáját, az őt követő betegekkel. A Tardon maradottak (mintegy 400-an) orvost váltottak, erről nyilatkozniuk kellett. Az „utána menő” mintegy 1200 beteg nyilatkozatát (hogy önként vagy „presszióra” ragaszkodnak az orvosukhoz) hiába vizsgálta volna a helyszínen az OEP: ilyen nyilatkozatot csak orvosváltás esetén kell tenni. Az eredménytelen ellenőrzésekre hivatkozva az OEP felbontotta a működtető önkormányzattal a szerződést, sőt az orvos ledolgozott utolsó kéthavi finanszírozását sem utalta át.

A betegekről az ÁNTSZ oly módon kívánt „gondoskodni”, hogy a Tardon helyettesítő orvos (aki emellett másik településen is visz egy 1800-as praxist), köteles ellátni Cserépváralja és Tard összes betegét (vagyis még 1800-at.)

Bár a megkérdezett betegek azt mondták: ők a végsőkig kitartanak dr. Keszthelyi Gyula mellett (ő el is látja a hozzá fordulókat – ingyen), azért csak adódhat helyzet, hogy kikerülhetetlen a helyettesítő orvos.

- ÉM-SzK -


Kérdések és állítások

Kérdéseink voltak az ÁNTSZ-hez:  

Hogy lehet a kórelőzmények nélkül megnyugtatóan ellátni a betegeket? (A betegek különleges adatait védendő, a betegek kérésére azokat az orvos ügyvédi letétbe helyezte.) Ekkora betegszám mellett meddig megoldás a helyettesítés?

A válasz szerint:

Az ÁNTSZ határozatban rendelkezett arról, hogy az egészségügyi dokumentációkat a cserépváraljai önkormányzat egészségügyi szolgáltatója bocsássa a helyettesítő szolgáltató rendelkezésre. Megerősítik: „kórelőzmények nélkül a szakmai protokoll betartásával nehéz a betegeket megnyugtató módon ellátni, a szolgáltatóknak együtt kell működni”.

Dr. Keszthelyi Gyula reagálása:

A betegeim erre nem hatalmaztak fel, ennek hiányában megsérteném a különleges adatok védelmére vonatkozó törvényt. Ezt nem tehetem.

Az önkormányzat pedig mint szolgáltató nem kezelhet különleges adatot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában