Helyi közélet

2013.05.08. 14:13

Születés hete - "Fájt, de gyönyörű szülés volt..."

„Minden egyes szülés, minden születés új, mintha az első lenne...” – mondta Resetár Jánosné.

„Minden egyes szülés, minden születés új, mintha az első lenne...” – mondta Resetár Jánosné.

„Elfáradt a reggeli fürdetésben, azóta békésen alszik, de egyébként is jó baba és nagyon ügyes” – meséli büszkén a háromnapos Frecskó Adél Annáról anyukája. Frecskóné Tokai Ildikó szombat este adott életet második kislányának, az első 2,5 éves, ő Eszter Ildikó, és – mint megtudtuk – nagyon várja haza kistestvérét. Ildikót a Születés hete kapcsán kérdeztük...

A pici kárpótolt mindenért

„Az első kislányomat 29 évesen szültem, otthon indult meg a szülés, majd tíz órát vajúdtam, mire világra jött. A második szülés könnyebb volt, bár előtte két hetet feküdtem a kórházban” – kezdte mesélni az anyuka. Hozzátette: „Nem volt jó a kórházi két hét, a lelkem osztott volt, vágytam haza a kislányomhoz, de tudtam, Annára csak úgy tudok vigyázni, ha a kórházban maradok. De, amint megszületett, beteljesedett az örömöm.”

„A második szülésem közel kétórás volt csupán. Voltak ugyan fájások, de gyönyörű volt. Gyorsan történt minden és szép élmény” – fogalmazott. Azt is elmondta: az első szülés tízórás vajúdása sem vette el a kedvét a szüléstől.

„Amint a kislányomat a kezemben tartottam, el is felejtettem a fájdalmat, a picim kárpótolt mindenért” – mondta.

Bár manapság gyakori az apás szülés, Ildikó férje nem volt bent egyik gyermek születésénél sem. „Az ő döntése volt, mert nem bírta volna nézni a fájdalmam, tudva, hogy nem tud rajtam segíteni. Nem is erőltettem, hogy bent legyen. Így édesanyám volt ott a szüléseimnél, de ő is csak a szép pillanatoknál. Első kislányomnál ő vágta el a köldökzsinórt, a másodiknál nem, mert minden olyan gyorsan történt. Édesanyámnak nagy boldogság volt ez, ő láthatta először az unokákat...” – mesélte.

Apák napja

„Két gyermeket terveztünk, úgy gondoljuk, nekik megtudunk adni mindent, ami fontos lehet” – válaszolta Ildikó, amikor arról kérdeztük, érkezhet-e harmadik baba a családba. „29 évesen szültem először, nem terveztem, így alakult. Nem érzem, hogy túl öreg lennék az anyasághoz, sokkal inkább érezem érettnek magam ehhez a feladathoz” – hangsúlyozta.

És az apák napjára is kitértünk, hiszen az anyák napja után, van, ahol ezt is megünneplik a családok...„Kell az apa lelkének, hiszen pont olyan fontos része a családnak, mint egy édesanya. Az én férjem ügyes, talpraesett, minden megtesz a gyerekekért, így megérdemli az elsimerést. Jár neki...” – fogalmazta meg az anyuka.

ÉM-NSZR


Az első ölelés élménye

 „Minden egyes napot úgy élek meg, mintha az első munkanap lenne, pedig 35 éve dolgozom szülésznőként. Ki lehet számolni, évente 2500 szülés van átlagosan a megyei kórházban...Ennek ellenére minden szülés új, mindegyiknek megvan a maga szépsége” – mesélt Resetár Jánosné, a megyei kórház részlegvezető szülésznője.Beszélt arról is, hogy az elmúlt két évtizedben sokat változotak a szülési módok, egyre inkább elterjedt az apás szülés és az, hogy az anyuka nincs ágyhoz kötve. „Otthonosabb a szülőszoba, próbáljuk visszaadni az otthonszülés élményét, mindezt persze szakemberek jelenlétével” – tette hozzá.Szép pillanat? „Amikor a szülők először megölelhetik a babát, olyankor mi is igyekszünk háttérbe vonulni...” – felelte.


Gyerekként még rácsodálkoztam a nagymamára, aki otthon hozta világra a gyerekeit. Az meg milyen lehetett? – gondolkodtam el, tudva tudván, hogy anyám a kórházban, fertőtlenítőszagú falak között birkózott meg a (nem csekély) feladattal. Akkor az tűnt természetesnek, még ha évezredeken át másképp is működött a dolog. Hajdu Mariann jegyzete.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Többen születtek tavaly, mint 2011-ben és 2010-ben, de kevesebben, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában