Helyi közélet

2013.05.08. 13:22

Nézőpont: Nehéz szülés

<em>Gyerekként még rácsodálkoztam a nagymamára, aki otthon hozta világra a gyerekeit. Az meg milyen lehetett? – gondolkodtam el, tudva tudván, hogy anyám a kórházban, fertőtlenítőszagú falak között birkózott meg a (nem csekély) feladattal. Akkor az tűnt természetesnek, még ha évezredeken át másképp is működött a dolog.</em> <strong>Hajdu Mariann jegyzete.</strong>

Gyerekként még rácsodálkoztam a nagymamára, aki otthon hozta világra a gyerekeit. Az meg milyen lehetett? – gondolkodtam el, tudva tudván, hogy anyám a kórházban, fertőtlenítőszagú falak között birkózott meg a (nem csekély) feladattal. Akkor az tűnt természetesnek, még ha évezredeken át másképp is működött a dolog. Hajdu Mariann jegyzete.

Az én korosztályomnak (ma már kiskamasz gyerekkel) már megadatott, hogy ha kórházban is, műszerek között, de a papa jelenlétében szülhessen. Sokat jelentett ez a jelenlét...

Már akkor is felvetődött, de csak néhány év múlva sikerült elérnie a nőknek, hogy kórházon kívül, akár otthon bővülhessen a család. Legalábbis elméletben. Gyakorlatban ugyanis ez nem nagyon működik, olyannyira szigorúak a feltételek. A biztosítók például nem kötnek szerződést a bábákkal, márpedig ennek megléte alapfeltétel lenne. Nyilván az otthonszüléseket vállaló dr. Geréb Ágnes története sem segített az ügyön. Még akkor sem, ha a keze alatt meghalt babáknak lehet (még tart a büntetőper), a kórházban sem lett volna több esélye életben maradni a komplikációk miatt.

Hogy lesz-e további előrelépés? Elérni talán már a lányaink feladata lesz. Egy biztos, nehéz szülés ez. Ha minden nőben ott is az ősi vágy, hogy élete legfontosabb óráit meghitt körülmények között, ráhangolódva élje meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában