Helyi közélet

2013.05.29. 12:21

Nem veszett ki a jótékonykodás eszméje

Szikszó - Az összbevétel 2,8 millió forint volt, amelynek a felét ajánlották fel Marci családjának.

Szikszó - Az összbevétel 2,8 millió forint volt, amelynek a felét ajánlották fel Marci családjának.Jótékonysági árverést tartottak május 24-én Szikszón Szikszón az Inkubátorházban Macskássy Izolda festőművész képeiből a Művelt és Edzett Fiatalokért Alapítvány javára. Az est fővédnöke dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke volt. Az árverésből befolyt összeg felét Kovács Márton 15 éves gyerek - aki több hónapon át kórházi vizsgálatban, kezelésben részesül - támogatására fordítja az alapítvány. Szeptembertől szeretné elkezdeni Marci a hatosztályos gimnáziumot, ehhez és meggyógyulásához azonban segítségre van szüksége, az alapítvány ezért szervezte a jótékonysági aukciót. Huszonegyen licitáltak, akik Miskolcról, Tiszaújvárosból, Kazincbarcikáról és Szikszó környékéről érkeztek.

Társadalmi szolidaritás

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében megköszönte Macskássy Izolda nemes felajánlását, amellyel példát mutatott társadalmi szolidaritásból a közemberek és a művészek számára. Azt fejtegette, hogy a több mint 20 képből álló kollekcióban szereplő festmények nem csak szépek, hanem értékesek is, mivel jelentős művészi színvonalat képviselnek. A képek vásárlói pedig a jótékonykodás során egy-egy értékálló művészeti alkotással gazdagodnak. Az árverés során az alapítványhoz befolyó pénz jó helyre kerül, hiszen beteg gyerekre fordítják- fejezte be mondandóját dr. Mengyi Roland.

Ezt követően kalapács alá kerültek a képek Vajtó László rádióriporter vezetésével. A Napfelkelte címűre izgalmas licitverseny alakult ki. A nyertes Kovács F. László, a BorsodChem korábbi vezérigazgatója lett, aki 1,2 millió forintért vihette el a Napfelkeltét. A jótékonysági árverés összbevétele 2,8 millió forint volt, amelynek a felét ajánlotta fel Macskássy Izolda Marcinak és családjának.

Kovács F. László lapunknak elmondta, hogy rendszeres műgyűjtő, a mostani árverésről az Északból értesült. A beteg gyerekeken való segítség fontos számomra, ez az aukció is azt igazolja, hogy nem veszett még ki az emberekből a szolidaritás eszméje - érvelt a négy képet 1,9 millió forintért megvásárló kiváló vegyész szakember. Ő volt az első licitáló és a legtöbb pénzt is ő hagyta itt. Azt is megtudtuk tőle, hogy a XX. századi magyar művészek a kedvencei, a szikszói árverés előtt például Márffy Ödön és Czóbel Béla festményekkel gazdagította gyűjteményét.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában