Helyi közélet

2013.05.06. 21:59

Mennek már az iskolák tovább, tovább...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Küszöbön a fenntartóváltás: állami iskolákból egyháziak lesznek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Küszöbön a fenntartóváltás: állami iskolákból egyháziak lesznek.Több megyénkbeli iskola is egyházi kézbe kerülhet szeptembertől, számoltunk be erről korábban. Pontos számokat még nem tudni, mivel folynak az egyeztetések.

Az újabb átvételhullám azonban több kérdést is felvet, melyeket továbbítottunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Nem minden kérdésünkre kaptunk választ, például arra sem, hogy kötelező lesz-e a jövőben az egyházi intézményeknek a hátrányos helyzetű gyerekek nevelése. Ez azért vetődik fel évről évre a szülőkben és pedagógusokban, mert kevés kivételtől eltekintve a gyakorlat azt mutatja, hogy ha egy iskola egyházivá válik, akkor onnan egy idő múlva kikerülnek a „problémás” gyerekek, akik aztán a szomszédos, állami iskolában jelennek meg.

Megállapodás szerint

Az egyházi iskolák beiskolázási körzetével kapcsolatban a következő választ kaptuk: „az egyházi intézményeknek csak akkor van körzetük, ha egyházi fenntartásba vételükkor az egyházi fenntartó a korábbi fenntartóval köznevelési szerződést (közoktatási megállapodást) kötött, és ennek alapján kötelező felvételt ellátó intézménnyé vált. Ebben az esetben a körzet kijelölésének szempontjai nem térnek el az általánosan érvényes szempontoktól, vagyis körzetet úgy kell meghatározni, hogy kialakíthatóvá váljon a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek egyenletes aránya a nevelési-oktatási intézményekben. És ebben az esetben az egyházi intézmény kötelező felvételt ellátó intézmény. Ugyanakkor világnézetileg elkötelezett is.”

Nincs szabály

Tudakoltuk azt is, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra, hogy egy-egy településen hány egyházi oktatási intézmény lehet? A közoktatási államtitkárság úgy fogalmazott: „nincs és nem is volt erre vonatkozó szabály, de a megyei fejlesztési tervek figyelembe veszik az egyházi intézményeket is.”

Az egyházi intézmények finanszírozásáról pedig a következőket tudtuk meg: a gyermek- vagy tanulólétszám alapján kapnak az intézmények alapnormatívát, és további számítások alapján kiegészítő támogatást. Az új finanszírozási rendszerben a költségvetési hozzájárulás biztosítja a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérét, illetve szintén lesz kiegészítő támogatás is. Ezek számításának módjai jelenleg kidolgozás alatt állnak.

Végül azt kérdeztük, az új fenntartó miként veszi figyelembe azt, hogy korábban szegregációs per folyt Miskolc ellen? Erre azonban nem kaptunk választ.

ÉM-HE


Számokban

A Köznevelési Információs Rendszer adatai szerint összesen 55 (29 katolikus, 21 református, 3 baptista, 1 evangélikus, 1 Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott) egyházi oktatási intézmény működik megyénkben. Ez a megye intézményeinek 10 százaléka.

2011-ben 12, 2012-ben pedig 14 önkormányzati oktatási intézmény került valamely egyház fenntartásába megyénkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában