Helyi közélet

2013.05.28. 22:21

Már tesztelik a Miskolc számára készülő cseh villamost

Prága, 2013. május 28., kedd (MTI) - Már a gyakorlatban is tesztelik a Miskolc számára készülő új cseh villamost. Az új villamos a napokban jelent meg a nyugat-csehországi Pilsen utcáin - közölte az E15 cseh gazdasági hírportál kedden.

Prága, 2013. május 28., kedd (MTI) - Már a gyakorlatban is tesztelik a Miskolc számára készülő új cseh villamost. Az új villamos a napokban jelent meg a nyugat-csehországi Pilsen utcáin - közölte az E15 cseh gazdasági hírportál kedden.

A pilseni Skoda Transportation 31 darab alacsony padlós, klímás, számítógép-vezérelt Skoda 26T típusjelű villamost szállít Miskolcnak. A magyar megrendelés értéke, beleértve a tízéves karbantartási időre vonatkozó opciót is, 1,85 milliárd korona.

"A villamos a prágaiak körében csak Porschének nevezett T14 típusjelű villamos továbbfejlesztése. Az első két szerelvényt 2014 februárjáig kell átadnunk, a többit 2015 februárjáig" - mondta a lapnak Zdenek Majer, a Skoda elnökhelyettese. Majer szerint a Skoda 26T villamos a cégnek olyan zászlóshajója mint a Skoda autógyárnak a Superb limuzin.

Miskolcon már vannak tapasztalatok a cseh villamosokkal, a városban a korábbi CKD által gyártott villamosok most is közlekednek. A Skoda Transportation számára Magyarország egyre fontosabb piac. A pilseni gépipari csoport 2007 óta villamos berendezéseket szállít a budapesti metró számára, trolibuszokat Debrecenbe, Budapestre és Szegedre. Miskolc tehát újabb állomás a megrendelésekben. A magyarországi megrendelések összértéke meghaladja a 3,5 milliárd koronát - mondta Majer.

A hírportál szerint az új villamosnak nagyon praktikus a belső utastere, több mint 300 személyt szállíthat egyszerre.

Miskolcon zömmel európai uniós forrásból fejlesztik a villamosközlekedést, a Zöld nyíl című projekt révén 9,6 kilométer hosszúságban megújult a villamospálya a Tiszai pályaudvar és a diósgyőri végállomás között, innen pedig másfél kilométerrel meghosszabbították Felső-Majláthig.

Ezt a csaknem 15 milliárd forint értékű munkát a Colas-Alterra Zrt., a Colas út Zrt., a WIS Zrt. és a Pentavia Kft. alkotta Zöld nyíl 2009 konzorcium nyerte el.

- MTI -


Kapcsolódó cikkek:

Szinte már várjuk, hogy rajta kapaszkodjunk amint a vezető odatapos neki a Győri kapuban. Újabb videó került fel a prototípusról, hallgassa meg hogy muzsikál a síneken!

Plzen, Miskolc – A csehországi Plzenben továbbra is tesztelik a leendő miskolci Skoda villamost, amelyről már videó is található a világhálón.

Plzen, Miskolc - A csehországi Plzen utcáin már látható a leendő miskolci Skoda villamos.

12.04.2013 | Miskolc – A zöld virágmintát szavazták meg a miskolciak, de a villamoson zöld és sárga csík is lesz. Miért?

28.03.2013 | Plzen, Miskolc – A Škoda Transportation a.s. plzeni gyárában befejezés közeli állapotban vannak a Miskolcra érkező 26THU3 típusú villamos prototípus járművei. A cseh vállalatnál jelenleg a két prototípus járműből az első elkészült, a második összeszerelése pedig folyamatban van.

28.02.2013 | Miskolc – A főváros minden új járművét bekamerázza, Miskolcon (egyelőre) nem tudni, hogy kerülne-e képrögzítők az MVK járműveire.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában