Helyi közélet

2013.05.29. 21:55

Lyukó: főzésre és mosásra a szomszédból

Miskolc - Megírtuk: az egyik lyukói kertszövetkezet kikötötte a vizet Miskolcon több lyukóvölgyi ingatlanban, így a Pipacs utcában sok család víz nélkül maradt. A helyszínen jártunk.

Miskolc - Megírtuk: az egyik lyukói kertszövetkezet kikötötte a vizet Miskolcon több lyukóvölgyi ingatlanban, így a Pipacs utcában sok család víz nélkül maradt. A helyszínen jártunk.- Ha jól számolom már másfél hete vagyunk víz nélkül - mondja szerdán munkatársunknak a helyszínen Csóka Ferencné, aki hat gyereket nevel.

Hogy mégis van egy kis vizük, az annak köszönhető, hogy a szomszédból tudnak vizet venni, vinni maguknak. Abból főznek és mosnak. Csókáné elmondása szerint egy hónapja vette a kis házat, amelynek előző tulajdonosa - mint később szembesült vele - nem fizette a vízszámlát, ám erről ő nem tudott.

- Kifizettem volna részletekben is, de nem lehetett. Ráadásul azt mondták nekem, hogy 100 ezer forint is lehet majd a visszakötés - teszi hozzá.

A szomszédot, akitől vizet hord az asszony Farkas Imrének hívják. Náluk azért van víz, mert az édesapja rendezte a vízszámlát.

- Nem öt-hat, hanem inkább 15-20 családot, s így legalább száz embert is érinthet az, hogy lekötötték a vizet - véli kérdésünkre, miközben az egyik betemetett munkagödör felé mutat.

Nem érzi jogosnak

Feljebb sétálva a sáros, utcának jó indulatból sem nevezhető gazos úton több üres ingatlant is látunk. Balra Puda Ferenc fogad bennünket.

- Én a Rózsa utcából, a mostoha fiamtól hordom fel ide a vizet- fogalmaz a szikár férfi. - Felveszem a hátamra, megfogom a két kezembe a flakonokat, kannákat. Olyan 30 litert tudok felcipelni, ami azért sok mindenre ugye nem elég.

Elmeséli, hogy a januári hidegben szétfagyott a telken a vízóra. A telken, amelyet azért használhat, mert megállapodott a tulajdonosával, hogy ha azt rendben tartja és vigyáz rá, akkor "ott lehet".

- Nekünk rendezve van a tagsági díj, ráadásul három köbméter még benn van az órában - mondja a Pipacs utca lakója. - Hiába mondtam a lekötéskor, hogy ne vágják le a vezetéket, hanem inkább hívják fel a telek tulajdonosát - nem használt. Lekapcsolták a vizet - sorolja a történéseket. - Jogtalannak érzem a történteket, azt pedig nem tudom megmondani, hogy ha úgy alakul, akkor ki fogja kifizetni a több, mint száz ezer forintot a visszakötés gyanánt...

ÉM-JLI



Miskolc, 2013. május 29., szerda (MTI) - A miskolci polgármester szerint hétfőn törvénytelenül zárt ki a vízszolgáltatásból több családot a Miskolchoz tartozó Lyukó-völgyi kertszövetkezet. Kriza Ákos álláspontja szerint lakossági fogyasztókat csak a víziközmű törvény szigorú szabályai szerint lehet a vízfogyasztásban korlátozni, vagy abból kizárni. A politikus ezt szerdán közleményben tudatta az MTI-vel.

Miskolc - A nyilatkozatunk célja nem az, hogy a szélsőséges ideológiát - melyet ma Magyarországon nyíltan képviselhet egy parlamenti párt - megítéljük, és az sem, hogy újabb „ámokfutásuk” valós okát feltárjuk, hiszen ez már mindenki számra nyilvánvalóvá vált.

Miskolc - A tegnapelőtt történtek, vagyis, hogy az egyik Lyukó-völgyi kertszövetkezet elzárta a vizet egyes fogyasztók elől, álláspontunk szerint törvénytelen eljárás volt, mert lakossági fogyasztókat csak a vízi-közmű törvény szigorú szabályai szerint lehet a vízfogyasztásban korlátozni, vagy abból kizárni. A notórius nemfizető fogyasztókkal szemben el kell járni, de erre vannak törvényes eszközök is. Dr. Kriza Ákos közleménye

Miskolc - Az egyik lyukói kertszövetkezet – a Jobbik segítségével – kikötötte a vizet néhány lyukóvölgyi családnál. Ennek köszönhetően a Pipacs utcában 5-6 család maradt víz nélkül. A kertszövetkezet részéről a kikötés oka: tartozás. A Jobbik úgy kommunikálja: rendteremtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában