Helyi közélet

2013.05.08. 12:49

Érettségi 2013 - Zsír király! A kettes meglesz!

Miskolc - Volt aki vidáman, mások lógó orral távoztak a matek írásbeliről.

Miskolc - Volt aki vidáman, mások lógó orral távoztak a matek írásbeliről.

Megoszlottak a vélemények a diákok körében, amikor azt kérdeztük tőlük kedd délelőtt, hogy nehéz volt-e a matek írásbeli érettségi. Két szomorú lánnyal találkozunk a Búza téren. Ők csak annyit mondanak lapunknak, hogy nehéz volt, de mást nem árulnak el. A Régiposta utcán két vidámabb diáklányt szólítunk meg, egyikük hüvelykujját felfelé tartva kiabálja lelkesen:

– Zsír király! A kettes meglesz!

De aztán ők is elsietnek.

Nem ragadtak rá

A Bláthy Ottó Szakközépből érkező fiúk azonban szívesen mesélnek a megpróbáltatásokról. Kiss Ádám szerint nem volt nehéz a matek írásbeli, úgy érzi, jól sikerült. Bár hozzáteszi, van, amikor megcsalják az érzései, és rosszabb jegyet kap a vártnál. Azt meséli, hogy az első feladatlap nagyon könnyű volt, azt biztos, hogy mindenki meg tudta oldani. A második feladatlapon már nehezebbek és összetettebbek voltak a feladatok. Csak az egyenes egyenlet és a valószínűség-számítás okozott Ádámnák némi fejtörést. Ezek valahogy nem ragadtak rá az évek során, fogalmaz.

– Ha jó, amit megoldottam, akkor meglesz a négyes. Vagy az erős hármas – latolgat Ádám. Majd elárulja, hogy jobb lenne a négyes, mivel szeretne egyetemen tovább tanulni, mégpedig villamosmérnöki szakon.

Fróna Zita, a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola végzőse is úgy értékel:

– Nem volt nehéz a matek. Ezen nem is kell csodálkozni, hisz megtudjuk, szereti a matematikát, és nagyon sokat gyakorolt. Megoldotta az elmúlt évek érettségi feladatlapjait, úgyhogy nem érték vártalanul a mostani példák.

Az egyenlet jöhet

Az utolsó feladatokat tartotta csak nehéznek, az egyikről teljesen le is mondott. De szerencse, hogy itt a három közül csak kettőt kellett megoldani. Zitának is fontos a matek a továbbtanuláshoz, hiszen élelmiszermérnök szeretne lenni. Kedvenc témaköre az egyenletek, a kombinatorikát azonban nem kedveli túlságosan.

A Földes Ferenc Gimnázium előtt kis csapat álldogál, épp a matek írásbeli tanulságait vitatják meg a diákok. Czaga Krisztina nem túl boldog, szerinte nehéz volt.

– Nem erre számítottam. A második feladatlap B része kifogott rajtam. Pedig szeretem a matekot, sokat készültem, de mégsem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Szerencsére nem matekkal megyek tovább, hanem biológiával és kémiával. Ugyanis orvos szeretnék lenne – árulja el Krisztina.

Majd hozzáteszi: szerinte felesleges érettségit tartani. Aki tovább akar tanulni, annak az egyetemen kellene felvételiznie. De aztán meggondolja magát: lehet, hogy mégis csak jó az érettségi, hiszen jó, ha mindenki rendelkezik alapműveltséggel.

ÉM-HE


Könnyű és nehéz

A matematika középszintű írásbeli érettségin az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmazott, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlott. A II/A rész három feladatot tartalmazott, a feladatok egy vagy több kérdésből álltak: a II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmazott, amelyekből a vizsgázó választása szerint kettőt kellett megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.


Budapest, 2013. május 7., kedd (MTI) - Az idei érettségi vizsgák harmadik napja is rendben lezajlott, a matematika írásbelikről semmilyen észrevétel, bejelentés nem érkezett - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. 

Miskolc - A magyar írásbeli nem volt túl nehéz, vélekedtek a diákok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában