Helyi közélet

2013.05.15. 10:51

Arcok a megyéből: Czerva Erika - A toxikológiát "nézte ki magának"

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Czerva Erika önkéntesként a Vöröskereszt szinte valamennyi programjában tevékenykedett már.”

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Czerva Erika önkéntesként a Vöröskereszt szinte valamennyi programjában tevékenykedett már.”

Az idézett mondat a Vöröskereszt Napja alkalmából hangzott el az ifjú önkéntes, Czerva Erika méltatásakor a megyei ünnepségen. Még megtoldották azzal: „Több éve aktív tagja a balatoni elsősegélynyújtó szolgálatnak. Részt vesz szűrőnapokon, különböző, az egészséges életmódhoz kapcsolódó rendezvényeken, perselyes és természetbeni adományok gyűjtésében.”

– Ez mind igaz, ennek ellenére nagyon meglepődtem, aztán pedig még inkább megörültem, amikor az ünnepségen kitüntettek az oklevéllel – mondja Erika. Megtudjuk: 19 éves, a Ferenczy Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába jár, ápoló lesz.

– A toxikológiát néztem ki magamnak, voltam is ott gyakorlaton. Megtetszett: nagy a sürgés-forgás, ott aztán igazán lehet életet menteni, s engem ez érdekel leginkább – jelenti ki.

Már várja a szolgálatot

Tizedikes korában egy osztálytársnője hívta önkéntesnek a Vöröskereszthez.Bár tananyag is volt, külön elsősegély-nyújtó tanfolyamot is végzett, s már két nyáron vállalt egészségügyi szolgálatot: egyszer a máriafürdői, egyszer a boglári strandon.

– Komolyabb mentésem még nem volt, inkább csak vágásokat, rovarcsípéseket láttam el, de ha úgy esne, a fuldoklóért is beúsznék, s újraéleszteném – állítja határozottan, s már várja az idei balatoni szolgálatot.

– Szoktam perselyezni is a Vöröskeresztnek, ha adnak, megköszönjük, ha nem, odébbállunk. Bármilyen akcióban szívesen részt vállalok.

Megbeszéljük: az egészséges életmód tekintetében van némi adóssága önmagával szemben: az aktív kosarazást abbahagyta, inkább csak sétával, gyaloglással helyettesíti, ráadásul imádja a csokit. A munka, a tanulás és az önkéntesség mellett nem figyelt eléggé oda magára, de ami késik, nem múlik.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában