Helyi közélet

2013.04.11. 23:58

Valaki más oldja meg?!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi legyen egy mozgásképtelen emberrel, ha magára marad?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi legyen egy mozgásképtelen emberrel, ha magára marad?„A falunkban egy 83 éves néni a mozgásképtelen fiával él. A néni kórházba került, a beteg egyedül maradt. A szociális gondozó szólt a háziorvosnak, ő a betegszállítókat hívta, de azt a választ kapta: nem tudják elszállítani a beteget, mert nincs rá kapacitás. Hát itt tartunk!” – kaptuk a levelet április 5-én egy abaúji falu polgármesterétől. Próbáltuk tisztázni, mik a lehetőségek, a korlátok, s mi lehet a megoldás, ám arról hallani sem akart, hogy ő intézkedjen.

A Borsod Mentő Kft. ügyvezető igazgatója utánanézett: hozzájuk ilyen feladat nem érkezett. Beszéltünk a háziorvossal, kiderült: ő pénteken megbeszélte a közeli kórház krónikus belosztályának vezetőjével, hogy fogadják a fél éve agyvérzésben lebénult férfit. Majd először a betegszállítóknál érdeklődött, ők arról világosították föl, hogy jogszabály szerint a betegszállítók hétvégén csak ambulanciákról való hazaszállítást vállalhatnak, s hogy egyébként a közös irányítást az OMSZ végzi, ott kell jeleznie az igényét. Ott viszont – a háziorvos elmondása alapján – kijelentették: a beteg kórházba szállítása nem minősül mentési feladatnak, szociális szállítást nem végezhetnek.

Hűhó helyett...

A megoldás mégis csak az lett, hogy a falubusszal a hétvége előtt bevitték az ápolásra szoruló férfit a kórházba.

– Nem tudom, miért kellett ebből a polgármesternek ügyet csinálni. A falubuszt az állam biztosítja, 31 éve nem is volt szükség betegszállításra. Az a két liternyi üzemanyag pedig nem lehet tétel az önkormányzatnak – mondta utóbb a háziorvos, aki véleményét igen, nevét nem adta. Arról viszont még 18-án nem tudott, hogy most mi van az idős asszonnyal és fiával, mondván, nála nem jelentkeztek, s nem is üzentek neki...

A betegszállítók igazgatójától, Tóth Istvántól tudtuk meg: az anya hazaszállítását megkapták feladatul az OMSZ-tól, még 8-án (hétfőn). Ám amikor érte mentek, közölték velük, hogy már más úton hazament...

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában