Helyi közélet

2013.04.24. 23:03

Szemétügy: ki viheti majd Miskolc szemetét?

Miskolc - Egy új szemétszállító céget alapítana Miskolc. De a régivel is egyezkedik.

Miskolc - Egy új szemétszállító céget alapítana Miskolc. De a régivel is egyezkedik.Jelenleg az AVE Miskolc Kft. látja el a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokat a megyeszékhelyen. A cégben a városé 45 százalék, többségi tulajdonos pedig az AVE Magyarország Kft. Információink szerint az önkormányzat és a Miskolc Holding tavaly októberétől tárgyal a többségi tulajdonossal, többek között nagyobb önkormányzati beleszólást szeretnének elérni. Nem véletlenül, hiszen júliustól csak az állam, az önkormányzati illetve többségi önkormányzati tulajdonú cég végezheti a szemétszállítással kapcsolatos szolgáltatásokat hazánkban. Miskolcon viszont az önkormányzatnak csak 45 százaléka van a szemétszállító cégben.

Az előzetes tárgyalások alapján – mint megtudtuk – a többségi tulajdonos AVE Magyarország Kft. nem ment bele abba, hogy nagyobb üzletrészt biztosít a városnak. Az önkormányzat ezért úgy gondolja, a tárgyalások elhúzódása veszélyeztetheti a szemétszállítást, illetve a tervezett fejlesztéseket, köztük a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztését is. Éppen ezért a város három alternatívát vázolt fel, elfogadják a többségi tulajdonos álláspontját, vagy megvásárolják az 55 százalékos többségi tulajdonrészt, illetve új céget alapítanak. Az első kettőt elvetették, a megvásárlást azért, mert nincs rá forrása a városnak. Így maradt a cégalapítás. Megszavazták: a cég törzstőkéje 5 millió forint, amelyet a konzorciumi önkormányzatok közösen állnak, Miskolcra 3,6 millió jut.

Folytatják a tárgyalást

Mit szól ehhez az AVE Magyarország kft.? Hartdégen József, a cég ügyvezetője annyival szerette volna kommentálni a történteket: „Valóban tárgyaltunk a miskolci önkormányzattal, és azt gondolom – a lehetőségeinkhez mérten – konstruktívak voltunk.”

Az önkormányzatnak a következő kérdéseket tettük fel: „Hogyan és mikortól végezheti az új cég a közszolgáltatást? Mely önkormányzatok a tagjai? Mennyi pénz kell ahhoz, hogy egy ilyen cég működhessen? Az AVE-val decemberben újította meg ezt a szerződést a város, azt mi alapján, mire hivatkozva mondhatják fel? Az új cégnek honnan lesznek megfelelő eszközei a szemét-, hulladékszállításhoz? Veszélybe kerülhet-e ezzel a szemétszállítás Miskolcon? Mennyi lesz a szemétdíj, ha a város cége végzi a szállítást, tudja-e majd csökkenteni? Hol lesz a telephelye a cégnek?”

Kérdéseinkre Dobos Tímea városházi szóvivő a következő választ adta: „Miskolc Önkormányzatának kiemelt felelőssége a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása, például a lakosságnál keletkező hulladék elszállítása. Ha a jelenlegi közszolgáltató bármilyen okból - legyen ez éppen a közszolgáltatási engedély esetleges hiánya -, jogszerű keretek között nem tudna szerződéses kötelezettségeinek eleget tenni, akkor is szükséges a hulladékgazdálkodási feladat ellátása. Az új cég - a Miskolc Térségi Konzorcium tagönkormányzataival közösen alapítandó társasággal - tehát abban az esetben fogja ezt a tevékenységet végezni, ha az AVE Miskolc Kft. ezt jogszerű keretek között nem tudná biztosítani. Ehhez az is kell, hogy az új cégnek meglegyen a szükséges feltételrendszere és a tevékenységhez szükséges engedélye. Ennek megvalósítására mintegy 8-9 hónap áll rendelkezésre, ennyi idő alatt a feltételrendszer és az engedély is biztosítható...A folyamatban lévő tulajdonosi tárgyalásokkal kapcsolatban tájékoztatást nem tudunk adni. Hangsúlyozzuk azonban, hogy az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. elkötelezett a megbeszélések sikeres folytatása érdekében...A közszolgáltatás díjára a hatályos jogszabályoknak megfelelően a Kormányzat díjcsökkentésre vonatkozó döntései kötelező érvényűek.”

ÉM-NSZR


Mennyibe kerül a kukásautó?

Miskolc és környékének ellátására közel 16-18 kukásautóra van szükség. Ezek darabja 29-40 millió forint között van. Csak az 1100 literes konténerből – ebből van több a város területén – kell 40 ezer, ennek darabja 80 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában