Helyi közélet

2013.04.23. 12:49

Réka arcán a lepkék

Miskolc - Nem arcfestés révén jelennek meg a piros, pillangókat idéző foltok sok gyerek arcán: ez egy vírusfertőzés.

Miskolc - Nem arcfestés révén jelennek meg a piros, pillangókat idéző foltok sok gyerek arcán: ez egy vírusfertőzés.Az Avasi lakótelep óvodásai és iskolásai között, de Miskolc más gyermekintézményeiben is felütötte a fejét a szülők által „lepkehimlő”-nek keresztelt vírusos betegség.

– Mi szerencsések voltunk, mert a lányomnak csak az arcán jöttek ki a kiütések, s két nap alatt nyomtalanul el is tűntek. Meg sem ijedtünk, mert már több kis osztálytársa is átesett rajta addigra, s tudtuk, hogy nem kell félni tőle. Az orvos is olyan igazolást adott ki, hogy járhat a közösségbe, hiszen egyrészt csak addig fertőz, amíg a foltok meg nem jelennek, másrészt pedig az is fertőz, aki tünetmentes. Akadt olyan gyermek is, aki, szegénykém, két hétig volt foltos: az arcáról átterjedt az egész kis testére, de lázzal nála sem járt – meséli a hétéves Rostás Réka anyukája. Bevallja, erről a betegségről másfél hónappal ezelőtt hallott először, a testvérétől, aki Pest mellett él, ott akkoriban tombolt igazán.

– Akkor én is tágra nyílt szemmel hallgattam, de aztán utánanéztem az interneten, s megnyugodtam: nincsenek szövődményei, s viszketéssel, lázzal is csak keveseknél jár - mondja az édesanya, aki azért természetesen elvitte az orvoshoz a kislányát, minthogy sokféle kiütéses betegség létezik, biztos diagnózist az orvos állíthat föl.

Mit mond a gyermekorvos?

– A „lepkehimlő” orvosi neve az erythema infectiosum (fertőző pír) általában 5-6 évente üti fel a fejét, főleg télen és tavasszal terjed, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyerekek körében, de más életkorban is el lehet kapni, megbetegedhetnek tőle a kisgyermekes szülők, és a gyermekekkel foglalkozó személyek is. A betegség cseppfertőzéssel terjed (tüsszentéssel, köhögéssel), de enékül is a levegőben és akár kézfogással is. A felnőttek fele rendelkezik a Parvovírus B19-cel szemben védelmet nyújtó antitesttel, s aki egyszer elkapta a fertőzést, az egész életére védettséget szerzett. A lepkehimlő rendszerint enyhe lefolyású betegség, szövődményekkel nagyon ritkán jár, és magától gyógyul - tájékoztatott dr. Stunya Edina házi gyermekorvos. Kiemelte: egyedül olyan várandós nőkre jelenthet veszélyt – főként a várandósság első harmadában-, akik korábban nem estek át a fertőzésen. A vírus a magzatot is megfertőzheti, súlyos esetben koraszüléshez, vetéléshez nagyon ritkán halva születéshez vezethet, de a legtöbb méhen belül lezajlott fertőzésnek nincs következménye a magzatra nézve.

ÉM-SzK

Mit tehet a várandós szülő?

A betegségen még át nem esett várandós édesanyát közösségbe járó gyermeke esetleg megfertőzheti. Elkerülni gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a fiatal terhes még nem tud esetleg várandósságáról, illetve nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikor kezdődik egy járvány és meddig tart, éppen a tünetmentes fertőző időszak és a tünetmentesen átvészelő gyermekek folytán. Valamelyest csökkenthető a fertőzés esélye, ha ebben az időszakban nem ő jár a gyermekért a közösségbe, de járványos időszakban bárhol máshol is fertőződhet a kismama.

Még a lepkehimlőről

A kórokozó – Parvovírus B19 - lappangási ideje 4-20 nap között lehet

A lepkehimlő már egy héttel a kiütés megjelenése előtt fertőz, azaz átadható; a kiütések megjelenésével , a fertőzés veszélye elmúlik.

Az esetek többségében a vírusfertőzés nem okoz tüneteket, és ilyenkor rejtve marad a fertőzés ténye; az érintettek viszont hordozzák a kórokozót, és megfertőzhetnek vele másokat.

Néhány fertőzöttnél, a fertőző pír influenzaszerű tüneteket okoz, kiütések nélkül. Másoknál kialakul a jellegzetes, pillangó formájú kiütés az arcon és az orrnyereg környékén, ami néhány napon belül átterjedhet a karokra, lábakra és az egész testre.

A kiütések megjelenését követő hét héten belül a kiütés újra megjelenhet, főként stressz, fokozott fizikai terhelés hatására.

Néha a kiütés okozhat viszketést, de ez általában nem jellemző. A fertőzést olykor láz, ízületi fájdalom és nyirokcsomó-duzzanat kíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában