Helyi közélet

2013.04.22. 10:26

Ócsa helyett itthon maradtak

Tiszaújváros, Miskolc - A bedőlt hitelesek az eszközkezelőben bíznak, nem az ócsai lakóparkban.

Tiszaújváros, Miskolc - A bedőlt hitelesek az eszközkezelőben bíznak, nem az ócsai lakóparkban.Módosított pályázati feltételekkel ismét lehet pályázni az ócsai lakóparkba. Mint ismeretes, a kormány a lakóparkot azért építtette föl közel 2,4 milliárd forintból, hogy a bajba jutott devizahiteleseknek segítséget nyújtson. Az első körben azonban mindössze 20 pályázó felelt meg a feltételeknek, a lakópark viszont 80 házból áll. Ezért hát a hosszabbítás.

Nem fogadta el

A tiszaújvárosi Cservenák Viktória is a pályázók között volt. Története megegyezik a több százezer devizahitelesével. Lakását úgy tudta csak megvásárolni, hogy svájci frank alapú hitelt vett föl. A törlesztőrészletek azonban a duplájára növekedtek az évek során, amit már nem tudott fizetni. Viktória, aki egyébként 3 gyermeket nevel, úgy fogalmazott, a lakóparkot az utolsó lehetőségnek látta kilátástalan helyzetében. De aztán, ahogy egyre több részletet tudott meg, rájött, nem ez az igazi megoldás. A pályázati kiírás ugyanis azt is tartalmazza, hogy ha jelenlegi lakását nem sikerül egy éven belül eladni, akkor el kell hagynia az ócsai házat.

– Három gyerekkel azonban nem olyan egyszerű ide-oda költözködni. És egyáltalán hová költöztem volna vissza? – kérdezi Viktória.

Végül pályázatára megjött a válasz, hogy megfelel a feltételeknek, elnyerte az egyik ócsai ház bérleti jogát, de ő mégsem fogadta el. Jobb lehetőségnek tartotta, ha megpróbálja eladni lakását a Nemzeti Eszközkezelőnek. Már csak azért is, mert ha ez sikerül, a havi bérleti díj 5-10 ezer forint lenne, Ócsán viszont 21 ezer forint. Az ügy folyamatban van, de azt még nem tudja, hogy sikerrel jár-e. Viktória szerint nem a lakópark lett volna a megoldás, hanem a ráfordított pénzből inkább az emberek hiteltartozását kellett volna enyhíteni.

Nem sokan pályáztak

A megyéből nem sokan éltek az ócsai lehetőséggel, tudtuk meg Stoff Lászlótól, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatárástól. Mégpedig azért, mert senki sem hagyta volna itt szívesen szülőhelyét, rokonait, barátait, ismerőseit. Mint mondta, az embereknek valóban inkább az eszközkezelővel történő megegyezés jelentené az igazi megoldást, csakhogy ez sem járható út mindenki számára. Az állam ugyanis csak a követelés 20-30 százalékát adná a banknak. Ha pedig a kölcsön összege magasabb 3-4 millió forintnál, akkor a pénzintézet vesztesége túl nagy, így nem köt egyezséget az állammal. Stoff Lászlónak is az a véleménye, hogy a lakópark helyett inkább a hiteltől való megszabadulást kellett volna segítenie az államnak. Az egyesület miskolci irodájának elérhetősége: 06-70/263-64-13 vagy 06-70/70-775-60-74

Tudnivalók

A jelentkezés határideje május 10-e. Ezt követően új benyújtási határidő nyílik meg, s a legkésőbb 2013. december 31-ig benyújtott pályázatok tartalékot képeznek. Az új pályázatban az értékhatárt egységesen 25 millió forintban határozták meg. A pályázati adatlap és a részletes információk a www.ocsalakaspalyazat.hu honlapon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában