Helyi közélet

2013.04.10. 16:28

Nem örülnek a karcsaiak

Karcsa - Április elejétől megszűnt Karcsán az orvosi ügyelet.

Karcsa - Április elejétől megszűnt Karcsán az orvosi ügyelet.Április elsejétől megszűnt az orvosi ügyelet Karcsán – hívta fel a figyelmünket egy olvasónk.

Szeretnék visszaállítani

– A hír sajnos igaz, de reméljük, hogy nem sokáig – mondja Dakos János, Karcsa polgármestere. – Azt tudni kell, hogy eddig a cigándi központi ügyeletet a kistérségben egy cigándi és egy karcsai telephellyel látták el. A karcsai társulásnak rajtunk kívül Kis- és Nagyrozvágy, valamint Ricse volt a tagja. Ez a három település az elmúlt év végén kilépett a társulásból. Emiatt már eleve nehezebbnek bizonyult az ügyelet fenntartása, ugyanis januártól az önkormányzatok feladatfinanszírozást kapnak, ezért az ügyeletre jutó részt nehezen lehet kigazdálkodni. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy mikor fogjuk megkapni azt a közel 12 millió forintot, amellyel a társulásban részt vett önkormányzatok még a mai napig tartoznak. Miután nem tudtuk tovább fenntartani a karcsai telephelyet, ezért április elsejétől már Cigánd látja el a központi ügyeletet ebben a térségben.

Dakos János azt is elmondta, szeretnék megtalálni annak a lehetőségét, hogy ismét visszaálljon a karcsai ügyelet is.

– Remélem a kormány egészségügyi szervezete megérti az indokainkat és ad plusz pénzt a karcsai ügyelet finanszírozására. Annál is inkább szükség lenne erre, mert a törvény előírja, hogy a bejelentéstől számított húsz percen belül el kell érni a beteget. Ez a jelenlegi útviszonyok mellett lehetetlen, ráadásul egy ekkora körzetet egy orvos naponta 16 órában egyszerűen fizikálisan képtelen ellátni – tette hozzá Dakos János.

A karcsai polgármester kérdésünkre elárulta, egy napi karcsai ügyelet 50 ezer forintba kerül, így egy ügyeleti telephely fenntartása mindennel együtt havonta 1,5 millió forint.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában