Helyi közélet

2013.04.29. 12:34

Négy keréken tovaguruló milliók

Miskolc - Tavaly ősztől megszaporodtak a bedőlt autóhiteles panaszosok. De már van pár pernyertes is megyénkben.

Miskolc - Tavaly ősztől megszaporodtak a bedőlt autóhiteles panaszosok. De már van pár pernyertes is megyénkben.– Sok esetben könnyű elindítani a bírósági eljárást, mert hiányosak a szerződések – mondja a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatársa, Stoff László. – Az autószalonokban ülő kisasszonyok például nem ügyeltek rá, hogy mindkét fél aláírja a kétlapos nyomtatványt, amelyek nagyjából egyformák, csak a bank neve más. Abban is megegyeznek, hogy bár svájci frankban történik az elszámolás, valójában ezek forinthitelek. Nem egy olyan panaszos keres fel bennünket, aki 1,3 millió forint hitelt vett fel 5-6 évvel ezelőtt, s azóta jóllehet 2,4 milliót fizetett vissza, mégis, a futamidő leteltével azzal szembesül: még 1,3 millió forint a követelés – vagy viszik az autót.

Szakértő ajánlat

– Hiába jelennek meg a „behajtós csávók”, jogerős végzés nélkül ne adják át az autót, különösen, ha a forgalmi engedélyben tulajdonosként a saját nevük szerepel: előbb tájékozódjanak, keressék fel az irodánkat!

Jóllehet a megyéből mintegy 70 autóhiteles ügy előkészítésén is dolgoznak, 7 olyanról is be tud számolni, amelyet megnyertek.

– Amelyikben már megszületett a jogerős végzés, az mind „sült is” – fogalmaz. – Túlfizetés esetén a bíróság megítélte a felvett hitel és az utána járó kamat összege, valamint a már befizetett pénz különbözetének visszafizetését is.

Szerettünk volna ilyen pernyertesekkel is beszélni, de úgy tudjuk: a bankok bár visszafizették a megítélt összeget, ennek feltételeként titoktartási kötelezettséget írattak alá a jogosultakkal.

Megtudtuk: az esetek között nem egyben árverezték az autót. Volt, hogy minden szabályszerűnek tűnt, épp csak egyetlen vevő volt jelen, aki az 1, 7 millió taxárú autót 5 perc alatt megvásárolta egy autókereskedő pár százezer forintért... (A témát konkrét esetek ismertetésével folytatjuk. Várjuk az Önét is: [email protected])

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában