Helyi közélet

2013.04.02. 11:48

"Mátyás, az igazságos" - Városi szövegértési verseny a Selyemréti Iskolában

Miskolc - A Selyemréti Iskola minden tanévben otthont ad a városi szövegértési versenynek. Most, a tavaszi szünet kezdete előtt került sor erre, „Mátyás, az igazságos” címmel.

Miskolc - A Selyemréti Iskola minden tanévben otthont ad a városi szövegértési versenynek. Most, a tavaszi szünet kezdete előtt került sor erre, „Mátyás, az igazságos” címmel. A tanulók előzetes feladatként Mátyás királyról szóló mondák, történetek, történelmi események valamelyikének tetszőleges technikával történő ábrázolását kapták. További feladat volt a lap jobb felső sarkában iniciálé készítése és a rovásírás megismerése.

A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek!” – mondta Vörösmarty Mihály.

A Mátyás-mondák olvasása kapcsán a kisdiákok megismerkedtek nagy királyunk történelmi alakjával, betekintést nyertek a királyi udvar életébe, megismerhették a híres könyvtárat, s találkozhattak az „álruhás királlyal”, aki mindig az igazság oldalán állt.

Lengyel Dénes: Régi magyar mondák című könyvének olvasása bizonyára mindenkinek örömet jelentett, s egy út kezdetét az olvasás gyönyörűsége felé.

S a szavak különös varázslatával úgy érzem, hogy ott ülnek mellettem az olvasók … nem csak hallják, nem csak látják, de ugyanúgy érzik is, amit én érzek. Ez a tiszta formája a bűvölésnek: a betű varázslata.” (Móricz Zsigmond)

Rendezvényünk védnöke Kiss Gábor alpolgármester úr köszöntötte a megjelenteket és nyitotta meg a versenyt. Reméljük, felejthetetlen élményt jelentett a gyermekek számára Kocsis Andrea és Muresan Aurel táncművészek korhű ruhában bemutatott reneszánsz tánca, Nagy Iván zenetanár gitárjátéka, valamint Homonai István színművész előadása.

A vendégek előadásait követően kezdődött el a verseny. A feladatok helyes megoldásával a csapatok számot adtak felkészültségükről. Jutalmul szép könyveket, okleveleket és emléklapokat, a Csodamalom Bábszínház és a Mini-Manó Játszóház belépőit kapták. Lehetőségük nyílik arra, hogy a legjobban sikerült Mátyás királlyal kapcsolatos fogalmazásaik (például: Mátyás király udvarában jártam; Mátyás király vendége voltam) megjelenjenek az Észak-Magyarország napilap által. Míg a zsűri a versenyfeladatokat értékelte, addig iskolánk tanulói Mátyás-mondákat, illetve a versenyző csapatok drámajátékaikat adták elő. Iskolánk igazgatónője – Dr. Bodó Pálné – a diákoknak és felkészítő tanáraiknak elért eredményeikért gratulációját fejezte ki.

Iskolánkban kiállításra kerültek meghívott vendégeink alkotásai, így: Raffai Kinga festőművész kódexképei, Megulesz Magdolna és Schultz Gábor iparművész üvegképe, Bessenyei Valéria iparművész tűzzománc alkotása és prof. emeritus Dr. Tusnády László műfordító, író könyvei és a rendezvényen megjelentekhez intézett levele, melyből záró gondolatként idézek:

„Mit üzenek én most ebben a pillanatban? A magunkkal hozott fényt kell felragyogtatni. Kedves Versenyzők maga a téma, amellyel foglalkoztok adjon erőt! … Ne a fáradtságot érezzétek, hanem a reneszánszra jellemző módon tevékenységetek közben szülessen újjá az erőtök! Így jussatok el méginkább önmagatokhoz, mert egyedüli kincs van bennetek: a tehetségetek!”

Reméljük, hogy minden résztvevő jól érezte magát rendezvényünkön és a következő tanévben is a diákok szívesen jelentkeznek szövegértési versenyünkre.

- Győrffy László Jánosné, a rendezvény szervezője -

A rendezvény támogatói:

  • Bessenyei Valéria – iparművész – tűzzománc
  • Megulesz Magdolna – Schultz Gábor – iparművész – üvegfestés
  • Raffai Kinga – festőművész
  • Prof. Dr. Tusnády László – író, műfordító, egyetemi tanár
  • Szelei Szabó Attila – Miskolci Csodamalom Bábszínház – igazgató
  • Fandl Ferenc – színművész – Miskolci Nemzeti Színház
  • Homonai István – színművész – Miskolci Nemzeti Színház
  • Kocsis Andrea – táncművész - Miskolci Nemzeti Színház
  • Muresan Aurel – táncművész - Miskolci Nemzeti Színház
  • Kozma Attila – koreográfus, táncművész – Miskolci Nemzeti Színház
  • Nagy Iván – zenetanár – Garabonciás Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
  • Bujdos Attila – újságíró – Észak Magyarország – főszerkesztő helyettes
  • Bobor Roland
  • Dr. Győrffy András János
  • Győrffy Ildikó Csilla
  • Dovák Norbert – Mini-Manó Játszóház
  • Hirskó Bt.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában