Helyi közélet

2013.04.11. 08:06

Költészet napja - "A versírás számomra öncélú dolog: jólesik"

Onga - Nehezebb-e ma költőnek lenni? Szerinte valószínű, ugyanolyan.

Onga - Nehezebb-e ma költőnek lenni? Szerinte valószínű, ugyanolyan. – Nem tetszett a Toldi befejezése, így újraírtam – emlékszik vissza első komolyabb próbálkozására az ongai Polák Péter. Bár gyorsan meg is jegyzi, reméli, már nincs meg. Akkortájt kezdett verseket írni, mégpedig azért, mert jólesik – mondja. A 17 éves fiatalember azóta komoly sikerrel büszkélkedhet. 2012-ben arany oklevelet érdemelt ki a Sárváron, az évente megrendezett Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázaton, a Műút folyóirat Deákpoézis pályázatán pedig a második helyen végzett.

Sokat olvas

– Elég sokat olvasok, úgy gondolom, ezzel lehet legjobban megtanulni ezt a szakmát – árulja el. Meséli, ismerősei vitték el egy kiállításra, ahol megismerkedett Zemlényi Attilával, ő hívta meg a Szöveggyár csoportba, s ez nagyon sokat segített neki.

– Rengeteget alakult a látásmódom. Hiába olvasgattam magamnak, sokkal jobb, hogy valaki mutatott egy irányt, hogy arra nézzek szét. Így könnyebb megtalálni az utat – magyarázza.

Kérdeztük, mit szól a környezete, amikor megtudják, verseket ír.

– Nagyon meglepődnek, már csak azért is, mert reál beállítottságú vagyok. De elfogadják, tudják, hogy ez nekem fontos – válaszolja. Megjegyzi, bízik benne, hogy valakire hatással lesz, amit ír. Hogy ez megtörtént-e már? Nem tudja, nyíltan nem kapott még visszajelzést.

– Sokszor úgy érzem, a versírás számomra öncélú dolog. Azért csinálom, mert nekem jó. Kiírom magamból a problémákat.

Hogy nehezebb-e ma költőnek lenni, mint az elmúlt évszázadokban? Szerinte valószínű, ugyanolyan. Akkor is írni kellett és megpróbálni publikálni azt, s valószínű, ugyanúgy rosszul esett a régi kor költőjének, ha nem sikerült leírni, megfogalmazni, amit szeretett volna.

Polák Péter elárulja még, hogy a versírás számára hobbi marad. Jelenleg a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium 11. osztályosa, biológiával, biokémiával szeretne tovább tanulni. – A költészetből nem lehet megélni – vallja, s hozzáfűzi, örül, hogy így fogja fel.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában