Helyi közélet

2013.04.09. 16:22

"Kikozmetikázták" az osztálynaplót a középiskolások

Sárospatak - Beléptek a gimnáziumuk elektronikus naplójába, és átírták az abban szereplő érdemjegyeiket a diákok. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Sárospatak - Beléptek a gimnáziumuk elektronikus naplójába, és átírták az abban szereplő érdemjegyeiket a diákok. A rendőrség nyomoz az ügyben.A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulói közül néhányan beléptek a középiskola elektronikus osztálynaplójába, és “kikozmetikázták” osztályzataikat - hívta fel a történetre a figyelmünket egyik olvasónk. Az esettel kapcsolatban megkerestük Szatmáriné Tóth-Pál Ildikót, a gimnázium igazgatóját, aki azt mondta, hogy az ügyben “hírzárlat van”, ezért nem nyilatkozik, majd letette a telefonkagylót.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa kérdésünkre közölte: “Az ügyben a Sárospataki Rendőrkapitányság számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettesekkel szemben. Az eljárás eddigi adatai alapján egy sárospataki oktatási intézmény úgynevezett e-naplójának tartalmát illetéktelenek megváltoztatták”. A nyomozás eredményes lefolytatása érdekében a rendőrség az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb tájékoztatást nem ad, tette hozzá Dobi Tamás.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma a Városmajori Gimnázium számítástechnikai szakemberei által kifejlesztett MaYoR elektronikus naplót használja - bár érdekes módon a pataki középiskola nem szerepel a fejlesztők 54 iskolából álló referencialistáján. Bärnkopf Péter, a Városmajori Gimnázium igazgatóhelyettese, egyike a MaYoR elektronikus napló fejlesztőinek, munkatársunknak elmondta: eddig még nem hallott róla, hogy bárhol feltörték volna a rendszerüket, de nem tartotta kizártnak, hogy a jelszavak és belépési adatok ismeretében ezt meg lehet tenni.

A számítástechnikai rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása a büntető törvénykönyv szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de nem tudjuk, a naplóhamisító fiatalok tettét miképpen szankcionálja majd az iskola.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában