Helyi közélet

2013.04.05. 15:54

Hol akadt el az „Útravaló”?

Miskolc - A szegény sorsú gyerekek látják legfőbb kárát az ösztöndíj késésének.

Miskolc - A szegény sorsú gyerekek látják legfőbb kárát az ösztöndíj késésének.

Ebben a tanévben még nem kapták meg az Útravaló ösztöndíjat se a diákok, se a tanulók mentorálását vállaló pedagógusok, vetette fel csütörtöki sajtótájékoztatóján Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci elnöke. Mi a Diósgyőr-vasgyári Szakképző Iskolában érdeklődtünk, ahol kiderült, az iskolának nem kevesebb, mint 6 millió forint ösztöndíjjal tartozik az új fenntartó, a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központ (KLIK). Kertész Péterné, az iskola pedagógusa, az ösztöndíj kapcsolattartója lapunknak elmondta: az elmúlt évben is előfordult néhány hónapos csúszás, de most még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis a tanév első félévének az ösztöndíjai sem érkeztek meg. Nem kis összegről van szó, a mentorokat havi 7 ezer forint illeti meg, a diákokat 4-4,5 ezer forint. Az iskolában 50 pedagógus és 250-300 diák vesz részt a programban.

Nem jut bérletre sem

A kapcsolattartó hangsúlyozta: az ösztöndíj a szegény sorsú diákok sikeres tanulását, esélyegyenlőségét segíti, így a pénz késésének a tanulók látják legfőbb kárát. Van, aki nem tud magának cipőt vagy éppen bérletet venni. A pedagógus megjegyezte: az ösztöndíj elmaradása ellenére a tanárok ugyanúgy korrepetálják tanítványaikat, mint az elmúlt tanévben. Megtudtuk: a fenntartóváltás után a KLIK-nek kellene megkötnie az ösztöndíjról szóló szerződést az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Igazgatóságával, de valószínűleg ez még nem történt meg. Kertész Péterné Hiába érdeklődik folyamatosan a KLIK-nél, nem kap választ arra, hogy mikor lesz végre ösztöndíj, és hogy egyáltalán kit kellene keresnie ebben az ügyben. Kérdéseinket mi is feltettük az intézményfenntartónak, választ jövő hétre ígértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában