Helyi közélet

2013.04.11. 16:05

Hatékony közigazgatásért

Miskolc - A kormány az „elmúlt 30 év legnagyobb közigazgatási reformját” hajtja végre.

Miskolc - A kormány az „elmúlt 30 év legnagyobb közigazgatási reformját” hajtja végre.Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára tartott előadást csütörtökön a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként útjára indított Egyszerűsítési Program miskolci rendezvényén.

A megjelenteket Demeter Ervin megyei kormánymegbízott köszöntötte a megyei kormányhivatal tanácstermében, majd bemutatta a járási vezetőket és a közelmúltban felállított tankerületek vezetőit, és röviden számot adott a közigazgatási reform eddigi megyei eredményeiről.

Olcsóbban, hatékonyabban

Rétvári Bence először köszönetet mondott a megjelenteknek ahhoz, hogy az „elmúlt harminc év legnagyobb közigazgatási reformja” eddig gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott le, holott megyénkben 50-60 ezer ember jogviszonya változott meg.

Rétvári Bence egyebek mellett elmondta: mivel az állampolgárok nem saját szórakoztatásukra intéznek hivatalos ügyeket, hanem azt az állam kéri tőlük, fontos, hogy az ügyintézés rugalmas, gyors és hatékony legyen. „Nem a saját pénzünket, hanem az emberekét költjük, fontos tehát, hogy ne herdáljuk azt”, indokolta Rétvári Bence előbbi kijelentését.

Csökkenteni a terheket

Az államtitkár kifejtette: az állampolgárok a hétköznapokban a közigazgatáson keresztül kerülnek kapcsolatba a jogállammal, ezért az abba vetett hitük függhet az ügyintézéseik során szerzett tapasztalataiktól.

A kétharmados parlamenti többség lehetőséget biztosított a kormány számára, hogy olyan jogszabályokat alkosson, amely a kevésbé bürokratikus állam irányába mutat, tette hozzá, majd utált rá, hogy ennek szellemében az elektronikus ügyintézés lehetőségét is ki kívánják szélesíteni.

A cél az, hogy egynegyedével csökkentsék az állampolgárokra háruló adminisztrációs terheket, de ne úgy, hogy ezután a hivatalnokok végzik el helyettük a feladatot, hanem a szabályozás egyszerűsítésével. Az egyablakos ügyintézés bevezetés mellett a határidők csökkentését is célul tűzték ki. Jelenleg a kormányablakoknál 62 ügy intézhető - a cél az, hogy 2014-re az így elintézhető ügyek száma 2500-ra emelkedjen.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában