Helyi közélet

2013.04.15. 18:50

Fűtési szezon: május 15. vagy plusz 12

Borsod-Abaúj-Zemplén - A fűtési idény utolsó napja május 15-e, hogy mikor áll le véglegesen a fűtés, az az időjárástól is függ.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A fűtési idény utolsó napja május 15-e, hogy mikor áll le véglegesen a fűtés, az az időjárástól is függ.„Munkatársaink folyamatosan elemzik az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, és a fűtést mindaddig folytatják, amíg a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem emelkedik 12 fok, illetve egy napon 14 celsius fok fölé” – válaszolta lapunknak Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezetője, amikor a fűtési szezon végéről kérdeztük. Azt is elmondta: a jelenleg érvényes jogszabályok a fűtési idény utolsó napjának május 15-ét határozzák meg, de a külső hőmérséklet napi átlaga határozza meg, hogy mikor áll le véglegesen a fűtés.

„Már kialakult gyakorlat, hogy ha a külső hőmérsékleti adatok lehetővé teszik, akkor napközben a fűtést leállítjuk, és a kora délutáni, illetve esti órákban visszaindítjuk. Erre az országban is példaértékűnek számító távfelügyeleti rendszer biztosít lehetőséget. Ezáltal, akár naponta több alkalommal is beavatkozhatunk a fűtés menetébe” – magyarázta.

A néhány éve már alkalmazott szakaszos fűtés, a jó komfortérzet mellett kedvezően befolyásolja a fűtés után fizetendő összeg nagyságát is – fogalmazott.

Kérhetik-e a társasházak fűtést? „Természetesen lehetőség van a fűtés leállítására vonatkozó megállapodástól eltérni. A fűtés igénylésének módja, hogy a lakóközösség felhatalmazott képviselője írásban, faxon, e-mailen, személyesen átadott levéllel megkeresi a MIHŐ Kft. központi diszpécserszolgálatát” – válaszolta.

Még fűtenek

A javuló, de még mindig hűvös időjárás miatt Ózdon nem állította le a szolgáltatást a Távhő Kft. Halász Sándor, a társaság ügyvezetője kérdésünkre elmondta: figyelik a hőmérsékletet, és ha a napi átlag három napon keresztül eléri a plusz 12 fokot, akkor lehet hivatalosan befejezni a fűtési időszakot. Azok a lakóközösségek, akik ennek ellenére szeretnék, hogy leállítsák a fűtést, írásban jelezzék a szolgáltató felé.

A tervek szerint a héten nem áll le a távfűtés a kazincbarcikai lakásokban – adta hírül a Timpanon Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. Balla Zoltán energetikai igazgatóhelyettes elmondta: a több mint 8000 távfűtéses lakásban továbbra is folyamatosan szolgáltatnak, hiszen a meteorológusok péntekre markáns lehűlést jeleztek. A fűtési szezon egyébként május 15-éig tart; amennyiben egy-egy társasház ettől eltérően igényli a fűtésszolgáltatást, úgy a felhasználó képviselőjének ezt írásban kell jeleznie a Timpanon Kft. felé.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában