Helyi közélet

2013.04.20. 11:25

Fújd szembe, és fuss! Ha sír, már veszélytelen

Miskolc - A már 1500 forintért kapható gázspraykkel hatékonyan védekezhetünk.

Miskolc - A már 1500 forintért kapható gázspraykkel hatékonyan védekezhetünk.

„Közterületen mindenképpen a gázspray használatát javaslom!”, mondta Horváth Zsolt, a miskolci Mundér katonai ruházati bolt eladója munkatársunknak, amikor arról érdeklődött, milyen eszközöket kínálnak azok számára, akik a nyílt utcai támadásoktól szeretnék megvédeni magukat?

Horváth Zsolt kifejtette: a könnygáz egy-két támadó ellen hatásos, és mellette szól, hogy nem kell különösebb szakértelem és gyakorlat a használatához. Egy-két méter távolságból már védelmet tud kifejteni, ami határozott előnyt jelent például az elektromos sokkolókkal szemben - amelyeket közterületen amúgy sem szabad viselni, mert közrendre, közbiztonságra veszélyes eszköznek minősül -, a sokkolónál ugyanis a támadónak és a sértettnek kontaktusban kell kerülnie egymással, az pedig veszélyeket rejt.

Hogy egy adott típusú gázsprayt közterületen szabad-e viselni, azt annak hatóanyagtartalma dönti el: magánterületen kapszaicin-tartalmú aerosolt (közismertebb nevén paprika-sprayt) is tarthatunk és szükség esetén használhatunk is a jogtalan támadóval szemben, de közterületre csak olyan sprayt vihetünk, amelyben nincs kapszaicin, és hasznos hatóanyagtartalma 20 gramm alatt van. Ha hordunk magunkkal gázsprayt, azt rejtve kell viselnünk, az viszont nincs szabályozva, hogy hány darab lehet nálunk. A flakont az oldalán lévő csiptetővel egy női kézitáska belsejében is úgy lehet rögzíteni, hogy azt könnyű legyen megtalálni és elővenni. A férfi szerint a legfontosabb: amint használtuk a sprayt, és ezzel feltartóztattuk a támadót, azonnal rohanjunk el!

Kést, viperát ne!

A tíz centiméternél nagyobb pengehosszúságú szúró-vágóeszközök, a pillangókések és rugós bicskák közrendre veszélyes eszközök, ezeket soha ne hordjuk magunkkal, mint ahogy teleszkópos tükörszárat - közkeletű nevén: viperát - se. Keresettek viszont a rövidebb pengehosszúságú, viszonylag gyorsan és biztonságosan nyitható taktikai kések, ám ezeket az eladó szerint inkább praktikus okból, mint önvédelmi célból vásárolják.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában