Helyi közélet

2013.04.26. 13:20

Éveket nyerhet az edelényi "capo di tutti capi"

Miskolc - Elkezdődött a Magyar Róbert perújítási eljárása a Fővárosi Törvényszék előtt.

Miskolc - Elkezdődött a Magyar Róbert perújítási eljárása a Fővárosi Törvényszék előtt.“Védencem az életéért küzd, semmi vesztenivalója nincs”, summázta dr. Lakatos Csilla, a Fekete Seregként ismertté vált alvilági szervezet vezetésével kapcsolatba hozott, távollétében tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Magyar Róbert védője. A miskolci ügyvédnőt azért kerestük meg, mert szerdán kezdődött el az edelényi származású férfi perújítása a Fővárosi Törvényszék előtt. A férfi vallomásában tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

Nyolcszáz “katona”

Mint ahogy arról mi is többször beszámoltunk, Magyar Róbertet egyebek mellett azzal vádolták a hatóságok, hogy egy bűnszervezetet hozott létre, és ő rendelte el az éjszakai életben csak Ragyás Tóniként ismert H. Antal megöletését. A legenda szerint kiterjedt sport- és börtönkapcsolatai révén akár nyolcszáz katonát is mozgósítani képes Magyar Róbertről az éjszakában hamar elterjedt, hogy olyan nehézfiúkat is le tud állítani, akiknek korábban még senki mert ellent mondani. Állítólag egy ilyen megbízatással kereste meg 2003 augusztusában Magyar Róbertet K. István, arra kérte, hogy segítsen megfékezni Ragyás Tónit, mert többször is megverte és megalázta unokatestvérét, és a nyakánál fogva dobta ki a Senator Póker Klubból. Magyar Róbert állítólag másnap találkozott Ragyással, aki két testőrrel érkezett. A békésnek indult tárgyalás hangneme hamar megváltozott, amikor Magyar pénzt követelt Ragyástól, hogy a jövőben békén hagyja, a férfi viszont pisztolyt rántott. Mindkét oldalon előkerültek a fegyverek, végül Magyarék menekülőre fogták a dolgot, Ragyásék azonban utolérték őket, és H. Antal kétszer rá is lőtt - volna - Magyarra, ha nem mond csütörtököt a fegyvere. Ragyás Tónit 2003. augusztus 27-én egy III. kerületi játékterem előtt lőtték le, a hatóságok szerint Magyar Róbert megbízására.

A férfit azzal is vádolták, hogy egy, a csengersimai határátkelőn folyó cigaretta-csempészetet a kezében tartó férfi megölésére 2004-ben bűnszervezetének tizenhárom tagját küldte Mátészalkára, mert - bár korábban megegyeztek a piac felosztásában - a férfi nem tartotta be az egyességet. Ennek megtorlására érkeztek a “katonák” Budapestről, Érdről, Miskolcról és Szolnokról, és a férfi házát gyakorlatilag ostrom alá vették. Az akció azonban meghiúsult - bár többször is rálőttek a cigidealer megmenekült.

Magyar Róbertet és társait egyebek mellett emberöléssel, emberölés előkészületével és kísérletével, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel, zsarolással, csalással, bűnpártolással, rongálással, magánlaksértéssel vádolták meg. Magyart a bíróság jogerősen ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

Végig tagadásban

Lakatos Csilla munkatársunk érdeklődésére elmondta: még a H. Antal sérelmére elkövetett emberölésért elítélt férfi sem tett olyan vallomást, hogy Magyar Róbert bujtotta volna fel, és védence is következetesen tagadta a cselekmény elkövetését. Az ügyvéd álláspontja szerint a sajtó már azelőtt emlegette - rasszista és kirekesztő módon - a Fekete Sereget, hogy a nyomozóhatóságok bárkit is meggyanúsítottak volna bűnszervezetben való részvétellel.

A Magyar Róbert elleni kényszerintézkedést az eljárás elhúzódása miatt a bíróság 2008 szeptemberében előzetes letartóztatásról háziőrizetre mérsékelte, ahonnan a férfi megszökött, csak miután másfél évnyi bujkálás után hazahozták Spanyolországból, kezdte meg életfogytiglani fegyházbüntetése letöltését. Mivel azonban a jogerős ítélet távollétében született, ügyét perújításban újra kell tárgyalni. Lakatos Csilla arról is tájékoztatta lapunkat, hogy egy sor vádpontban az alapeljárásban felmentette a bíróság Magyar Róbertet, ezeket az ügyeket - mivel a perújítás a terhelt kérésére történt - már nem tárgyalja a bíróság, vagyis a jelenleginél rosszabb helyzetbe védence már nem kerülhet. Ha Magyar Róbert sikerrel védekezik az emberölésre felbujtás, a bűnszervezetben részvétel és a lőfegyverrel visszaélés vádja ellen, jelentősen csökkenhet a büntetése. “Több bizonyítási indítványt tettünk az ügyben, és még továbbiakat is fogunk, meglátjuk a törvényszék miként fogja értékelni azokat”, tette hozzá Lakatos Csilla. A per júniusban folytatódik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában