Helyi közélet

2013.04.03. 10:50

Elsőfokú készültség a Tiszán

Debrecen – Szerdán reggel 8 órától elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. Reggel 6 órakor Tokajnál 633 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad – tudatta szerdán a Tivizig.

Debrecen – Szerdán reggel 8 órától elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között. Reggel 6 órakor Tokajnál 633 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad – tudatta szerdán a Tivizig.A Hortobágy-Berettyón maradt a harmadfokú készültség. Borznál reggel 358 centiméter volt a vízállás.

A Berettyón, a torkolatnál továbbra is másodfokú a készültség. Szeghalomnál kedd óta 20 centimétert emelkedett a víz szintje. Szerdán reggel 6 órakor itt 458 centiméter volt a vízállás. Az áradás folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Pocsajnál reggel mért vízszint 415 centiméter volt – ismertette Bara Sándor igazgató.

Belvízhelyzet

Kedden az Alsó-nyírvíz–Kati-éri belvízvédelmi szakaszon kellett elsőfokú készültséget elrendelni. Ezzel a 12 belvízvédelmi szakaszból tízre nőtt a védekezésbe bevont területek száma.

A Berettyó-felső belvízvédelmi szakaszon kedden elsőről másodfokra emelték a védelmi szintet.

Jelenleg tehát nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és Berettyó-felső, a Kadarcs–Karácsonyfoki szakaszokon, valamint a Kösely-alsó belvízvédelmi szakaszon. Első fok van érvényben az Alsó-nyírvíz-Kati-éri, illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon – olvasható a közleményben.

Kedd óta 400 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 26 800 hektár áll víz alatt, melyből 5 750 ha vetés, 5 650 ha szántó, 10 350 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.

Az igazgatóság 21 db szivattyútelepet üzemeltetett kedden. A szivattyútelepek mintegy 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 185 fő vett részt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában