Helyi közélet

2013.04.24. 16:40

Bevált az új oktatási módszer

Bükkaranyos - A KIP-H2O programnak köszönhetően nincs elvándorlás a bükkaranyosi iskolából.

Bükkaranyos - A KIP-H2O programnak köszönhetően nincs elvándorlás a bükkaranyosi iskolából.Az elvándorlás megállítása érdekében olyan pedagógiai program kiválasztásán fáradoztunk, amely szakít a konzervatív szemlélettel - jelentette ki Váradi Józsefné Bacskai Piroska, a bükkaranyosi Általános Iskola igazgatója. Olyan módszert kerestünk, amely minden társadalmi csoport gyermekei számára megfelel és elősegíti a gyermekek közötti kapcsolat harmonikussá válását. Iskolánkban 2011 őszén vezettük be a KIP-H2O programot a hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolában alkalmazott modell alapján. A program szakmai vezetője K. Dr. Nagy Emese, hejőkeresztúri iskolaigazgató. A program átvételével az ország azon 11 iskolája közé tartozunk, akik alkalmazhatják a Komplex Instrukciós Programot (KIP), a Differenciált Tanulásszervezést, a Logikai Táblajáték Programot, a Tabello Nyelvoktató Programot, a Generációk Közötti Párbeszédet.

Sikerek

Már az első évben megmutatkoztak a sikerek. A Magyar Tudományos Akadémia munkatársa által összeállított kognitív profilteszt eredménye tudományosan támasztotta alá a fejlődést, a köznapi életben a körzeti versenyeken elért dobogós helyek (rajz, nyelvtan, mesemondó, táblajáték) bizonyították a program sikerességét. A tavalyi legnagyobb eredmény az Országos Logikai Táblajáték versenyen elért 9. helyezés volt. Bár az idei tanulmányi versenyek szezonjának még nincs vége, most is hasonlóan szerepeltek tanítványaink, sőt már felső tagozatban is a körzeti helyesírási versenyen dobogós helyet értünk el. A múlt heti Országos Logikai Táblajáték versenyen Hejőkeresztúrban 82 versenyző közül 9. helyezést ért el egy 4. osztályos tanítványunk. A program gerincét a Komplex Instrukciós Program (KIP) alkotja. A csoportfeladatra épülő egyéni feladatokat a tanulók egyéni képességük figyelembe vételével kapják.

A program bevezetésének, s a pedagógusok szemléletváltásának köszönhetően az elvándorlás iskolánkból csökkent. Az alsó tagozatos tanulók létszáma 2010-től folyamatosan emelkedik. Fejlődött a gyerekek egymás közötti kommunikációja és vitakultúrája. A csoportmunka révén megtanulták, hogyan segítsenek egymásnak, a meglévő képességeiket miként mozgósítsák. A megújult módszertani tevékenységünk iránt többen is érdeklődtek (pl. a miskolci Munkácsy Mihály Általános Iskola tantestülete, a Tállyai ÁMK tantestülete, Edelény, Szendrő). A pedagógiai, szakmai, tanulói sikerek mellett fontos az a példátlan szülői összefogás, amely ma jelen van iskolánkban. Szívesen látogatják a KIP-es órákat, részt vállalnak egy-egy esemény megrendezésében. A program bevezetése óta összegyűjtött tapasztalat azt igazolja, hogy a tanulók, a pedagógusok és a szülők igénye, elvárása találkozott - fogalmazott Váradi Józsefné.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában