Helyi közélet

2013.04.23. 17:34

Ballagás: kerti parti és grillcsirke

Kazincbarcika, Miskolc - Vacsora, ajándék, virág és új ruha. A szülők már készülnek a ballagásra.

Kazincbarcika, Miskolc - Vacsora, ajándék, virág és új ruha. A szülők már készülnek a ballagásra.Még néhány nap, és a középiskolások végzős diákjai vállukra veszik a ballagási tarisznyát, kezükbe a virágcsokrot, hogy iskolai ünnepség keretében elbúcsúzzanak tanáraiktól, diáktársaiktól. A ünneplés családi körben folytatódik, de hogy minden rendben menjen, a szülőknek már most el kellett kezdeniük a szervezést.

Csak lazán

Kollégánk, Szendrei Péter fia (aki szintén Péter) is a ballagók között lesz az idén, ő a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumtól búcsúzik. Az édesapa, amikor arról kérdezzük, milyen tennivalók akadnak a nagy nap előtt, röviden úgy fogalmaz: „jó nagy gond”. Ezzel arra utal, hogy a családi összejövetelt otthon szeretnék megrendezni, és ehhez egy kicsit „ki kell pofozni” a házat. Péter egyébként úgy gondolja, hogy a családi ünnepségnek nem kell nyakkendős, feszengős eseménynek lennie. Ezért azt tervezi, hogy az udvaron főznek majd vagy grilleznek, hogy a délután jó kedvűen, beszélgetve, lazán teljen. Anyagilag persze, mint minden családnak, Péteréknek is megterhelő a nagy nap. Annál is inkább, mert tavaly a nagylány ballagott.

– Előre nem gyűjtögettünk az eseményre, úgyhogy a ballagás költségei két-három hónapig biztos, hogy nyomot hagynak majd a családi kasszán – fogalmaz kollégánk.

Az egyéb kiadásokról érdeklődve kiderül, Péter tipikus apa, az iskola befizetésekről nem sokat tud, azt mondja, a osztálypénzzel kapcsolatban a felesége van képben. Az azonban biztos, hogy a vendéglátáson kívül kalkulálniuk kell még a gyerek ajándékával és virágcsokrával is.

És az érzések? Péter úgy fogalmaz, borzasztó azt látni, hogy a gyerekek „öregszenek”. Úgy véli ugyanis, hogy a felnőttkor határán álló csemeték egyre távolabb kerülnek a szülőktől, egyre inkább saját útjukat keresik. És bár tudja, hogy ez a természetes, de nem jó érzés.

Szép legyen az ünnep

Sok szervezéssel és izgalommal telnek a napjai a Lévai családnak is, ahol a három gyerek közül a legidősebb, Csaba ballagására készülnek. Ő a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja, és az iskolai ünnepség után 25 fős vendéglátást tervez a család. Az édesanya, Lévainé Dienes Csilla időben elkezdte a szervezést. A vacsorát az egyik iskola éttermében tartják, mert mint mondta, arra nem mert vállalkozni, hogy ennyi főre főzzön, viszont az iskolába vihetnek italt és süteményeket, így a vendéglátás mégis olcsóbb lesz, mint valamelyik étteremben. Csaba húgai már megkapták az új ruhát, még az édesanyának kell vásárolni egyet. Az osztályban 30 ezer forintot fizettek be a szülők fejenként, de ebben benne volt a szalagavató költsége is. Ballagás idején úgy szokás, hogy az osztályok ajándékot vásárolnak a tanároknak. Csilla azt mondja, ők értékes ajándékkal lepik meg a pedagógusokat, mivel most négy év munkáját köszönik meg. Összesítést nem végzett a kiadásokról az édesanya, azt mondja, szívesen áldoznak azért, hogy szép legyen az ünnep. Inkább azért izgul, hogy minden rendben menjen.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában