Helyi közélet

2013.04.05. 08:34

Az ebéd is többe kerül

Miskolc, Gönc - A szülők az egyre emelkedő térítési díjakra panaszkodnak.

Miskolc, Gönc - A szülők az egyre emelkedő térítési díjakra panaszkodnak.Több szülő is azt panaszolta lapunknak, hogy április 1-jétől magasabb térítési díjat kell fizetnie gyermeke étkezéséért a miskolci óvodákban, iskolákban és a kollégiumokban. Az egyik édesanya azt is hozzátette, hogy amíg a kormány folyamatosan rezsicsökkentésről beszél, a családok kiadása egyre növekszik. Példaként említette, hogy eddig általános iskolás gyermeke ebédje kitelt havi 5 ezer 500 forintból, most több mint 6 ezer forintot kellett erre szánnia.

Négy éve ennyi

A díjak emelésének okáról kérdeztük Koszticza Kornélt, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ igazgatóját, aki elöljáróban elmondta: a kormány által hirdetett rezsicsökkentés a szolgáltatók extraprofitjából történik, a közétkeztetés terén viszont más a helyzet. Megtudtuk, a miskolci közgyűlés nemrég az étkezési normatíva emeléséről döntött, mivel a városban 2009 óta ugyanazok a normatívák vannak érvényben. Az élelmiszerárak viszont az utóbbi években jelentősen növekedtek. Az intézmények azonban szeretnének egészséges, az ÁNTSZ követelményeinek is megfelelő élelmet biztosítani a gyerekeknek, és ezt már csak a magasabb normatívából tudták megoldani, hangsúlyozta az igazgató.

Kérdeztük azt is, mekkora problémát jelent a szülőknek a megemelt térítési díj kifizetés? Koszticza Kornél elmondta: mindig vannak kintlévőségek, de az a tapasztalat, hogy sokszor nem a nehéz anyagi helyzetben lévő szülők azok, akik nem fizetnek.

Még mindig megéri

Az óvodákban több int 40 forinttal emelkedett a napi háromszori étkezés díja. Molnár Zsoltné, a Belvárosi Óvoda vezetője lapunknak úgy fogalmazott: bár tapasztalják, hogy a szülők egyre nehezebben fizetik be a térítési díjat, de a napi 336 forint háromszori étkezésért még mindig kedvező ár, a rászoruló családok pedig kedvezményeket vehetnek igénybe.

A Karacs Teréz Középiskola Leánykollégiumban azonban több szülőnek már korábban is gondot okozott a fizetés, tudtuk meg Mohácsiné Bodnár Ildikó igazgatóhelyettestől. Itt is jelentős, napi 80 forint emelésről van szó. De a diákokon kívül a tankerülethez került dolgozók is rosszul jártak, hissen az ő napi térítési díjuk, amiben 3 étkezés van, több mint ezer forintra ugrott.

A szülőknek fájó az emelés, mondta az igazgatóhelyettes, és ha valaki nem tud fizetni, azzal a kollégium közös megegyezéssel próbál valamilyen megoldást keresni.

Nálunk a legmagasabb

A gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola igazgatója, Pecze János csak nevet a miskolci térítési díjakon, mint fogalmaz, szerinte az egész megyében náluk kell a legtöbbet fizetni az étkezésért. Az iskolás gyerekek ebédje 445 forint, az óvodások térítési díja napi 530 forint, a dolgozóknak pedig 610 forintot kell kiadniuk egy ebédért. A hátrányos helyzetű gyerekek ingyen étkeznek, akinek viszont nem jár a kedvezmény, inkább elviszi a gyerekét másik iskolába az olcsóbb étkezés miatt. A pedagógusok közül is kevesen ebédelnek, tett hozzá az igazgató, inkább otthonról hoznak maguknak ennivalót.

ÉM-HE

Hogyan változott?

Térítési díjak változása Miskolcon (bruttó Ft): 

                                       Eddig             Április 1-jétől

Óvoda                           293                 336 (3-szori étkezés)

Általános iskola     248                 285 (ebéd)

Középiskola               260                 300 (ebéd)

Kollégium                  560                 643 (3-szori étkezés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában