Helyi közélet

2013.04.24. 19:09

Átverés: utolsó fillérjeik is elúsztak

Miskolc - Legyen gyanús, ha valaki túl könnyű feltételekkel akar kölcsönt kínálni!

Miskolc - Legyen gyanús, ha valaki túl könnyű feltételekkel akar kölcsönt kínálni!Több ezer embert csaphatott be az a kft., amely két évvel ezelőtt adta föl hirdetéseit azzal a szöveggel, hogy személyi kölcsönt nyújt BAR-listásoknak is, mindenféle elbírálás nélkül, még jövedelemigazolás sem szükséges hozzá. A kölcsön maximális összegét 3 millió forintban jelölték meg.

– Az ilyen hirdetésekkel szemben mindig legyünk gyanakvóak! – hívta föl a figyelmet Stoff László, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatársa. – Az pedig végképp gyanút kelthetett volna, hogy a kölcsönigénylőknek szerződéskötéskor be kellett fizetniük 15 és 25 ezer forint közötti összeget, plusz az igényelt pénz 2,5 százalékát. Van olyan család, amelytől összesen 700 ezer forintot gomboltak le, mert hárman is megkötötték a szerződést.

Gyanús lett

Stoff László elmondta: 2011 végén lett gyanús az kölcsönt kérő embereknek, hogy valószínűleg csalás áldozatai lettek. Az egyesülethez is sokan fordultak a megyéből, az iroda munkatársai több mint 70 esetben tettek feljelentést. Volt, aki a rendőrséghez fordult, mások a fogyasztóvédelemhez vagy a PSZÁF-hoz. Hozzátette: a kft. tulajdonképpen fogyasztói csoportként működött, ami azt jelenti, hogy a kölcsönre várók közül időnként kisorsolnak egyet, aki a befizetésekből kapja meg a pénzt. Ezt azonban szerződéskötéskor „elfelejtették” elmondani az embereknek, sőt végül a sorsolás is elmaradt. Stoff László szerint van remény arra, hogy a pórul járt embereket kártalanítsák, az egyesület ügyvédje ugyanis talált egy olyan jogszabályt, ami alapján ez megtörténhet.

Elúszott a pénz

A becsapott emberek természetesen rendkívül elkeseredettek, hiszen nagy szükségük lett volna a kölcsönre. Volt, aki az adósságát akarta kifizetni, másoknak lakásra kellett volna. Most pedig nem elég, hogy pénzt nem kaptak, még az utolsó, összegyűjtögetett fillérjeik is elúsztak, tette hozzá Stoff László.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában