Helyi közélet

2013.04.20. 11:15

A szórakozás nem „túlélőtúra”

Borsod-Abaúj-Zemplén - A West Balkán-tragédia óta a hatóságok jobban odafigyelnek a zenés szórakozóhelyekre.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A West Balkán-tragédia óta a hatóságok jobban odafigyelnek a zenés szórakozóhelyekre.

„Diszkóba egyáltalán nem járunk, mert egyre több ott a "gyerek". Inkább a barátom apjának pincéjében bulizunk, néha pedig elmegyünk egy-egy koncertre”, mesélte a 20 éves kazincbarcikai Soltész Máté, amikor arról kérdeztük, biztonságban érzi-e magát a zenés szórakozóhelyeken. A fiatalember elmondása szerint így is vannak kisebb-nagyobb „elhajlások”, de attól legalább nem kell tartaniuk, hogy idegenek kötnek beléjük.

A pincesoron senkit sem zavarnak, és a borházban ki is alhatja magát az, aki egy kicsivel többet ivott a kelleténél. A baráti köre gyerekkori ismerősökből, volt iskolatársakból áll, de heterogén, lányok és fiúk egyaránt vannak egy-egy buliban, és vigyáznak egymásra. „Édesanyám ismeri a legtöbb barátomat, mint ahogy engem is ismernek a barátaim szülei”, tette hozzá.

Horváth Sándorné viszont arról beszélt, hogy 17 éves lányának már nem tudja megtiltani, hogy elmenjen a diszkóba. Ő is a barátaival vág neki az éjszakának, de édesanyja nem aggódik miatta. Mint mondta, ő is volt fiatal, még emlékszik rá, hogy mennyire zavarta, hogy a szülei nem bíztak meg benne. Lánya, Noémi egyébként egyáltalán nem iszik alkoholt és vigyáz magára.

Kisebb szabályszegések

A katasztrófavédelem folyamatosan, ütemterv szerint ellenőrzi a megye zenés szórakozóhelyeit - válaszolta dr. Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arra a kérdésünkre, hogy nyomon követi-e a hatóság a diszkók, zenés tömegrendezvények működését?

A kérdés annak apropóján merült fel, hogy a napokban született jogerős ítélet a a Fővárosi Törvényszéken a két évvel ezelőtti West Balkán-tragédia felelőseinek perében. A törvényszék a rendezvény három szervezőjét és a biztonsági személyzet vezetőjét marasztalta el a foglalkozási szabályaik megsértése miatt.

Az azóta bezárt szórakozóhelyen 300 ember biztonságos szórakozására volt elegendő hely, de csaknem tízszer annyian zsúfolódtak össze, és amikor pánik tört ki, a menekülő tömeg három lányt összepréselt, akik megfulladtak.

Végül mindenki beáll a sorba

A közelmúltban Szabolcs-Szatmár megyében, Ibrányban záratott be egy diszkót a hatóság, mert a megengedett létszám kétszerese zsúfolódott össze a szórakozóhelyen, ahol még a vészkijáratokat is lezárták.

Ilyen súlyos szabálysértéseket megyénkben nem találtak a katasztrófavédelmiesek, akik a társhatóságokkal - adó- és vámhivatal, rendőrség - és önállóan is ellenőrzik a szórakozóhelyeket.

Mint Hudák Andrea elmondta, csak kisebb fokú szabályszegések - mint például a tűzoltó készülékek időszakos felülvizsgálatának elmulasztása - miatt kellett szankcionálniuk, s talán ez annak is köszönhető, hogy amikor a tömegrendezvények szabályozásáról szóló jogszabály megszületett, összehívták a szórakozóhelyek tulajdonosait, és közölték velük, milyen feltételekkel, milyen létszám mellett működhetnek tovább.

Más forrásból úgy értesültünk, hogy az egyik szórakozóhely üzemeltetői ugyan próbálkoztak a biztonsági személyzet létszámán spórolni, de magas rendőri körökből üzentek nekik, hogy vagy betartják a játékszabályokat, vagy a „gyakori ellenőrzések az üzletmenet és a gazdaságos üzemeltetés rovására fognak menni”.

- ÉM-SZP -


A rendőrség is óvatosságra inti az éjszaka vagy hajnalban hazatérő fiatalokat.

A már 1500 forintért kapható gázspraykkel hatékonyan védekezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában