Helyi közélet

2013.04.18. 12:56

A ház már áll Lyukóban

Miskolc - Január elején elindult a komplex telepprogram, melyre 143, 6 millió forintos uniós támogatást nyert Miskolc.

Miskolc - Január elején elindult a komplex telepprogram, melyre 143, 6 millió forintos uniós támogatást nyert Miskolc.A telepprogram egyik központi eleme, helyszíne a 35 millió forint minisztériumi támogatásból megépülő helyi közösségi ház, amelynek már a befejező munkálatainál járnak. Itt tartott sajtóbeszélgetéssel egybekötött bejárást kedden Kiss Gábor alpolgármester és Sebestyén László országgyűlési képviselő. Itt jelentette be: három éve hajtja, de most kapott ígéretet Pintér Sándor belügyminisztertől arra, hogy a Lyukóvölgybe állandó rendőri jelenlétet biztosító, a vasgyári őrshöz tartozó rendőrállomást telepítenek.

– A lyukóvölyi probléma összetett, aminek a kezeléséhez komplex programra van szükség – ezt már az alpolgármester jelentette ki. – A közbiztonság alapvető ugyan, de ki kell egészülnie tanulást, szakmaszerzést, foglakoztatást segítő programokkal.

A lyukói, mélyszegénységben élők számára olyan szakmákat igyekeztek kiválasztani, amelyek iránt még leginkább lehet munkaerőpiaci kereslet (betonkészítő, kőműves, festő, kertgondozó), s a képzést is erősen gyakorlati alapokra építik, hogy már a tanulás időszakában érezzék annak hasznosságát a résztvevők. Ennek keretében a közösségi ház udvarának rendezését és egy sportpálya megépítését tűzték ki célul. Lehetőség lesz a 7-8. osztály befejezésére is.

A program szakmai vezetője, Kovács Kamilla elmondta: a program csak a Gulya-kútiakra terjed ki. Sok családnál jártak már, s a programba bevonható 100 fős létszámnak mintegy 60 százalékára van már jelentkező. A résztvevők fele felnőtt, fele gyermek lesz. Az utóbbiak számára a közösségi házban az iskolai tanulást segítő, felzárkóztató programokat szerveznek. Megtudtuk: az ügyfelekkel egyénenként alakítják ki a közös munka alapját jelentő egyéni fejlesztési tervet. amely leginkább segítheti a társadalmi integrációt.

Sokfelől jöttek

Minthogy a projektben dolgozó szakemberek és a szociális munkások már hónapok óta ismerkednek a célcsoporttal, azt is megtudakoltuk: vajon a most itt élők honnan költöztek ide; vannak-e közöttük kiköltöztetett „avasi fészekrakók”.

A válasz szerint nagyon messziről ideköltözöttekkel nem találkoztak (kivéve akik Angliában sikertelenül próbáltak új életet kezdeni, de ők visszaköltözők). Vannak Észak-Borsodból származók, de a többség Miskolc más településrészeiről. s a városkörnyékről ide húzódó. Vannak, akik az Avason nem tudták fizetni a rezsit, ezért „költöztek ki”, de „fészekrakóval” még nem találkoztak.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában